Mučenje i ubistvo novinara snimljeni na njegovom satu?

Izvor: B92, 13.Okt.2018, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mučenje i ubistvo novinara snimljeni na njegovom satu?

Ankara -- Istraga koju Turska sprovodi povodom nestanka istaknutog saudijskog novinara Džamala Kašogija otkrila je snimke putem njegovog Epl sata (Apple).

Ti snimci navodno ukazuju da je mučen, a potom ubijen, izvestio je turski list "Sabah".

Kako prenosi Rojters, ovaj izveštaj provladinog lista, koji nije odmah mogao da bude potvrđen, objavljen je nakon što je delegacija iz Saudijske Arabije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stigla u Tursku radi formiranja "zajedničke radne grupe" koja bi istražila nestanak Kašogija.

"Trenuci u kojima je Kašogi ispitivan, mučen i ubijen zabeleženi su i sačuvani u memoriji njegovog Epl sata", navodi se u izveštaju turskog lista i dodaje da je sat bio povezan sa njegovim Ajfonom koji je ostao kod njegove verenice Hatidže Džengiz nakon što je otišao u zgradu konzulata.

Kašogi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za venčanje sa turskom verenicom Džengiz.

Prethodno su dvoje turskih zvaničnika za Rojters kazali da je Kašogi nosio crni Eplov sat kada je ušao u konzulat, a da je taj sat bio povezan sa njegovim mobilnim telefonom koji je ostavio napolju.

Njegova verenica je te navode potvrdila. Ipak, kako se navodi, nije jasno da li su podaci sa njegovog sata mogli da budu presnimljeni i na njegov telefon koji se nalazio napolju, ni kako su istražitelji mogli da ih izvuku bez posedovanja njegovog sata. Sabah je, pozivajući se na "pouzdane izvore iz obaveštajnog odseka", naveo da se veruje da je Kašogi pokrenuo opciju za snimanje na telefonu pre nego što je otišao u konzulat.

Takođe se u izveštaju navodi da su agenti saudijske obaveštajne službe, pošto je umro, otkrili da njegov telefon snima i da su iskoristili njegov otisak prsta da ga otključaju i obrišu neke podatke, ali ne sve, te da su kasnije otkriveni preostali neobrisani snimci.

Turski zvaničnici strahuju da je Kašogi, dopisnik "Vašington posta", poznat kao kritičar Saudijske vlade, ubijen u konzulatu, ali još nisu pružili dokaze za te tvrdnje. S druge strane, Saudijska Arabija je negirala te optužbe kao neosnovane.

Saudijski zvaničnici naveli su da je Kašogi ušao u konzulat i ubrzo ga napustio, međutim, turski zvaničnici i njegova verenica koja ga je čekala ispred, tvrde da nije nikad izašao.

Rojters je u petak, pozivajući se na dva neimenovana turska izvora, izvestio da je delegacija iz Saudijske Arabije stigla u Tursku zbog istrage o nestanku saudijskog novinara.

Vest je prenela i turska agencija Anadolija, koja je dodala da će članovi delegacije razgovarati sa turskim zvaničnicima tokom vikenda, naveo je AP. Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine, pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.