Ministri Rusije, Irana i Turske razgovarali o Siriji

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2017, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri Rusije, Irana i Turske razgovarali o Siriji

Šefovi diplomatija Rusije, Irana i Turske danas su u Antaliji razgovarali o Siriji, nekoliko dana pre samita te tri zemlje posvećenog rešavanju sirijske rize.

Ministri Sergej Lavrov, Muhamed Džavad Zarif i Mevlut Čavušoglu razgovarali su u Antaliji, na jugu Turske, iza zatvorenih vrata, preneli su izvori ruski bliski sastanku i dodali da su se ministri dogovorili o "svim ključnim tačkama", ne navodeći druge detalje.

Sastanak je imao za cilj da pripremi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << samit koji će u sredu biti održan u Sočiju u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina, Irana Hasana Rohanija i Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Te tri zemlje igraju značajnu ulogu u rešavanju sirijskog sukoba započetog u martu 2011. godine.

U Astani se paralelno s pregovorima u evropskom sedištu UN u Ženevi, održavaju runde pregovora sa sirijskim stranama o rešavanju krize i političkoj tranziciji. Pregovori u glavnom gradu Kazahstana odvijaju se pod okriljem Rusije, Irana i Turske.

Čavušoglu je posle sastanka rekao da su pregovori u Astani omogućili stvaranje "zona bez konflikta" u Siriji i dodao da je neophodno nastaviti borbu protiv džihadista Islamske države.

Rusija i Iran podržavaju sirijske vlasti predsednika Bašara el Asada, dok Turska podržava sirijske pobunjenike.

Uprkos suprotnim stavovima, Turska i Rusija, koje su imale i ozbiljnu diplomatsku krizu nakon što je turska avijacija u novembru 2015. oborila ruski avion iznad sirijske granice, uspele su da uspostave saradnju u rešavanju sirijskog pitanja.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.