Ministarstvo upozorava građane BiH: Ne idite u ove zemlje

Izvor: B92, 27.Jan.2017, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo upozorava građane BiH: Ne idite u ove zemlje

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine upozorilo je svoje građane da se uzdrže od putovanja u Tursku, Irak, Libiju, Siriju, Jemen i Ukrajinu.

Stručnjaci, međutim, smatraju da u ovom trenutku na planeti nema posve bezbednog mesta, pišu banjalučke Nezavisne novine.

"Ne treba biti previše informisan pa da se zna da u te zemlje ne treba ići. Naravno, to ne znači da Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne treba da upozori", kazao je Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbednost, i dodao da je sada određeni rizik otići bilo gde u zapadnu Evropu.

Generalno, kaže, bezbednosni rizici i izazovi su brojniji nego ikad.

"Imamo određena globalna kretanja, migrantsku krizu i radikalne pokrete. Tako danas nema bezbednih zemalja", tvrdi Jovičić.

Kao primer je naveo Nemačku, koja je u godinu dana primila milion izbeglica, a da bi "šest meseci nakon toga i sama priznala da za 130.000 njih uopšte ne zna gde se nalaze".

"Mora se promijeniti koncept ponašanja i shvatanja pretnje. Kod nas je, na primer, bila komisija koja se bavila pitanjem borbe protiv terorizma. Godinu dana pretnje nije bilo i komisija odmah ne zaseda više", rekao je Jovičić.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH ukazuju da se situacija u svetu neprestano prati i na osnovu toga izdaje upozorenje građanima ili se na drugoj strani zemlja skida sa liste opasnih.

"Na osnovu informacija koje dobijamo iz diplomatsko-konzularnih predstavništava i našeg tima za krizne situacije se vrši procjena situacije. Svi faktori se uzimaju u obzir bilo da je u pitanju bezbjednosna situacija, vremenske neprilike ili nešto treće", naveli su iz Ministarstva.

Potencijalno opasne zemlje za putovanja građana BiH po resornom ministarstvu nalaze se na nekoliko kontinenata, te se savetuje oprez ili odlaganje putovanja ukoliko je to moguće.

Turska (oprez) - MSP BiH posle neuspelog puča u Turskoj preporučuje bh. građanima koji idu u ovu zemlju oprez prilikom putovanja, što podrazumeva izbegavanje prisustva na mestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosledno poštovanje bezbednosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih centara u kojem se nalaze.

Jemen (ne putovati) MSP BiH poziva državljane da do daljeg ne putuju u Jemen zbog pojačanog nasilja i pogoršanja bezbednosne situacije. BiH u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada, Saudijska Arabija, što je dodatna otežavajuća okolnost.

Libija (ne putovati) - Upozorenje za Libiju je došlo zbog značajnog pogoršanja i složenosti bezbednosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji. Kao nesigurne zone su istaknuti: Zintan, Ben Velid, Derna, te krajnji jug Libije.

Irak (ne putovati) - Zbog loše bezbednosne situacije građanima koji se nalaze u Iraku savetuje se da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje. Bh. državljani kojima je potrebna pomoć istu mogu zatražiti u Ambasadi BiH u Jordanu.

Ukrajina (oprez) - Ministarstvo poziva bh. državljane da se suzdrže od putovanja u Ukrajinu zbog trenutnih nemira u toj zemlji. MIP BiH savetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Ukrajini da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim steknu bezbedne uslove za to.

Sirija (ne putovati) - Preporučuje se da zbog složenih bezbednosnih prilika državljani BiH ne putuju u Siriju do daljeg. Pre putovanja, ako je već ono neodložno, potrebno je osigurati tačne informacije o stanju u pojedinim delovima ove zemlje.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.