Micotakis: Turska preti stabilnosti na Mediteranu

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2020, 15:09

Micotakis: Turska preti stabilnosti na Mediteranu

Premijer Grčke Kirjakos Micotakas izjavio je danas u Izraelu, tokom prve posete inostranstvu od početka pandemije korona virusa, da Turska "preti" stabilnosti na Mediteranu, uključujući njenu umešanost u Libiji.

Micotakis >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << čiji je otac takođe bio premijer u vreme jačanja odnosa Izraela i Grčke pre tri decenije, doputovao je jutros sa zvaničnicima Vlade Grčke u dvodnevnu posetu Jerusalimu, gde su dve zemlje potpisale sporazume o saradnji u oblasti turizma, poljoprivrede i tehnologije.

Izrael, Grčka i Kipar žele da budu ključne veze u lancu snabdevanja Evrope energijom preko projekta gasovoda Istmed (Eastmed).

"Mi težimo da eksploatišemo gas u istočnom Mediteranu", rekao je Micotakas na konferenciji za novinare kada je takođe pomenuo "agresivno ponašenje Turske u regionu". "Mi posmatramo tu aktivnost kao pretnju regionalnom miru i stabilnosti", dodao je on, posebno pomenuvši slučaj u Libiji.

Turska vojno podržava vladu jedinstva Fajeza al Saradža koju priznaju UN, protiv rivalske snage generala Kalifa Haftara koga podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

"Mi smo dugo razgovarali o destabilišućem efektu Turske u njenim odnosima sa Libijom", dodao je premijer Grčke.

Micotakis je takođe pozdravio povratak stranih putnika u Grčku koja je jedna od omiljenih destinacija za izraelske turiste.

Međutim, zbog nedavnog skoka broja zaraženih korona virusom, odložen je plan da se dopusti Izraelcima i Grcima da putuju iz jedne u drugu zemlje, a da ne moraju da budu u karantinu.

Premijer Izraela Benjamin Netnjahu je rekao da je cilj da se to omogući od 1. avgusta, ali da će zavisiti od zdravstvene situacije do tog dana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.