Mađarska odoleva pritiscima SAD - ne ruši Turski tok

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2019, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska odoleva pritiscima SAD - ne ruši "Turski tok"

Ekonomski nacionalni interesi i energetska bezbednost odneli su pobedu nad politikom, Mađarska nije podlegla pritiscima iz Amerike koji bi doveli u pitanje izgradnju "Turskog toka" na njihovoj, ali i na teritoriji Srbije.

To, u razgovoru za "Novosti", tvrdi prvi čovek "Srbijagasa" Dušan Bajatović, povodom posete američkog sekretara Majka Pompea Budimpešti, s ciljem da ubedi mađarsko rukovodstvo da odustane od gasa koji bi trebalo da stiže preko "Turskog toka".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto mu je odgovorio da ostaju privrženi Evropi, SAD i NATO, ali ne odustaju od ekonomske saradnje sa Rusijom.

"Izjava mađarskih zvaničnika pokazuje da Mađarska, kao i Austrija, koja ima dugoročni ugovor sa Rusijom, ali i Nemačka kada je reč o Severnom toku 2, žele da vode izbalansiranu energetsku politiku sa Rusijom", kaže Bajatović.

I to čine, dodaje, bez obzira na pritiske SAD i činjenicu da neke istočnoevropske države koje u velikoj meri zavise od Vašingtona, u prvom redu Ukrajina i Poljska, pritiskaju Evropsku uniju da imaju radikalan odnos prema navodnoj gasnoj dominaciji Rusije u Evropi.

On kaže, piše list, da je činjenica da Rusija na zahtev evropskih kompanija i za potrebe potrošača na tom prostoru isporučuje 35 odsto gasa i da će taj udeo rasti.

"Bugarska je prodala gotovo 100 odsto kapaciteta i donela konačnu investicionu odluku o gradnji interkonektora od Turske do granice sa Srbijom" ističe Bajatović.

Naša zemlja, dodaje, preduzela je sve što je potrebno i rešena je da izgradi gasovod, interkonektor od bugarske granice do Mađarske, kao deo nove gasne transportne infrastrukture.

"A Mađari su potvrdili da žele da učestvuju u izgradnju dodatne gasne infrastrukture kako bi mogli da dobiju gas iz Turskog toka. Sve to potvrđuje da će interesi energetske bezbednosti i nacionalni interesi prevagnuti nad politikom", navodi Bajatović.

Kako tvrdi, dodatni problem je što se uz političke interese ne nudi alternativa za nove pravce snabdevanja ovog dela Evrope gasom.

"Ako se i nude to je značajno skuplje i manje pouzdano od isporuka iz Rusije cevnim transportom" naglašava direktor "Srbijagasa".

Dani pred nama, dodaje, potvrdiće učešće Srbije u ovakvom načinu rešavanja gasne jednačine.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.