MISTERIOZNI FENOMEN NA NEBU IZNAD TURSKE: Pre zemljotresa se čulo šuštanje, a onda se pojavila ČUDNA SVETLOST (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2023, 00:04

MISTERIOZNI FENOMEN NA NEBU IZNAD TURSKE: Pre zemljotresa se čulo šuštanje, a onda se pojavila ČUDNA SVETLOST (VIDEO)

Razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je u ponedeljak južni deo Turske i severozapad Sirije usled kojeg je, prema poslednjim procenama, poginulo više od 20.000 ljudi.

Nekoliko sekundi pre nego što se prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zemljotres dogodio u Turskoj i Siriji, na nebu pogođenih područja mogli su se videti neki svetlosni bljeskovi, što su ljudi uspeli da zabeleže i objave širom društvenih mreža.

Lightning was shooting through the sky at the same time that the 7.8 MAG earthquake hit Turkey.

Several hundred people feared dead. pic.twitter.com/hq8bL30Hnl

— Citizen Free Press (@CitizenFreePres) February 6, 2023

Plava svetlost (svetlost zemljotresa) poznata i kao triboluminiscencija, koja se prvi put može videti u Turskoj, izazvala je paniku među građanima pred sam zemljotres, prenosi groundreport.in.

Najpre se začulo šuštanje, a onda se na nebu pojavila plava svetlost. Zvuk je postajao sve jači i jači sa snažnim drhtanjem.

Ova svetla, koja podsećaju na severna svetla, dokumentovana su od 17. veka, prema izveštaju Američkog seizmološkog udruženja. Generalno, oni se mogu primetiti u manje od 0,5% zemljotresa i njihovo trajanje je obično delić sekunde.

Šta je svetlost zemljotresa?

Fenomeni kao što su munje, loptice svetlosti, struja i stalni bljeskovi, o kojima se izveštava u vezi sa zemljotresima, nazivaju se seizmička svetla (EKL).

Frideman Frojnd, gostujući profesor fizike na Državnom univerzitetu San Hoze i viši istraživač u NASA-inom istraživačkom centru Ames, otkrio je 2001. da je triboluminiscencija posledica činjenice da stene mogu postati poluprovodnici tokom telurskog kretanja.

Frojnd i njegovi saradnici su se pitali da li su „svetla zemljotresa“ rezultat električnog naboja koji proizvodi određena vrsta stena pod velikim tektonskim stresom.

#HAARP BLUE LIGHT.. not an accidental earthquake#Turkey #earthquakes #turkiyeearthquake #TurkishEarthquake #Syria_earthquake #Syria pic.twitter.com/ROBRubRHi2

— 𝓗𝓪𝓶𝓪𝓭_𝓐𝔃𝓪𝓶47 (@Hamad_947R_) February 6, 2023

- Kada snažan seizmički talas putuje kroz zemlju, on sabija stene velikim pritiskom i brzinom, stvarajući uslove pod kojima se stvaraju velike količine pozitivnih i negativnih električnih naelektrisanja. Ovi naboji mogu da putuju zajedno, dostižući takozvano stanje plazme, koje može eksplodirati i pucati u vazduh, naveo je on u svom izveštaju.

- Naelektrisanja mogu da se kombinuju i formiraju neku vrstu stanja nalik plazmi, koje može da putuje veoma velikom brzinom i da pukne na površini da bi proizvelo električna pražnjenja u vazduhu, objasnio je Frojnd za časopis National Geographic.

Veruje se da je uzrokovana lomljenjem i trenjem zemaljskih ploča koje stvaraju električnu energiju koja se velikom brzinom i silom oslobađa na površinu.

Kada se pojavljuju zemljotresna svetla?

Zemljotresna svetla nisu uobičajena. Obično se javljaju pre ili tokom većih zemljotresa, ali se mogu pojaviti nekoliko nedelja unapred. U budućnosti ćemo, proučavajući seizmička svetla, moći da predvidimo pojavu velikih zemljotresa i smanjimo njihov uticaj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

JOŠ JEDAN RAZORAN ZEMLJOTRES U TURSKOJ: Potres jačine pet stepena po Rihteru zatresao zemlju - ovde je bio EPICENTAR

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2023

Zemljotres jačine 5 stepena po Rihteru pogodio je noćas istočni deo Turske...Epicentar je bio na 11 kilometara od Malatije, na dubini od dva kilometara...Za sada nema informcija da li je ovaj zemljotres izazvao nova oštećenja u Turskoj...Podsetimo, dva razorna zemljotresa pogodila su u ponedeljak...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Zemljotres u Turskoj i Siriji sedma je po težini katastrofa u ovom veku: Ovo je prvih šest

Izvor: Danas, 10.Feb.2023

Dva snažna zemljotresa u razmaku od nekoliko sati u ponedeljak, razarajući gradove i naselja širom ogromnog dela južne Turske i severozapadne Sirije, brzo su postala jedna od najgorih katastrofa ovog veka, sa brojem mrtvih koji je već premašio 21.000.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.