MAKRON ZABRINUT ZBOG STANJA U NAGORNO-KARABAHU: Razgovaraću sa Putinom i Trampom o situaciji

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2020, 01:05

MAKRON ZABRINUT ZBOG STANJA U NAGORNO-KARABAHU: "Razgovaraću sa Putinom i Trampom o situaciji"

Francuski predsednik smatra da su političke izjave Turske u vezi sa sukobom u Nagorno-Karabahu opasne i nepromišljene

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da planira da održi telefonske razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i američkim liderom Donaldom Trampom u vezi sa ratnim dejstvima u Nagorno-Karabahu.

- Večeras ću održati telefonski razgovor sa Putinom, a sutra po istom pitanju sa Trampom - rekao je Makron na konferenciji za novinare, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << komentarišući situaciju u Nagorno-Karabahu.

- Ovo će nam omogućiti da razmenimo mišljenja i predložimo rešenje problema - dodao je on.

Makron je dodao da Rusija može da igra ključnu ulogu u rešavanju ovog sukoba.

- Regionalne krize, uključujući sukob u Nagorno-Karabahu, ne mogu se rešiti bez učešća Rusije - ocenio je on.

Francuska, Sjedinjene Američke Države i Rusija su kopredsedavajuće zemlje OEBS-ove grupe za rešavanje situacije u Nagorno-Karabahu.

.

- Obratio sam pažnju na političke izjave Turske koje mi se čine nepromišljene i opasne - istakao je Makron.

On je dodao da je i zabrinut zbog ratobornih izjava koje je Turska dala i objasnio da takve izjave podstiču Azerbejdžan na akciju.

Ranije je Turska saopštila da će Azerbejdžanu pružiti podršku i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom, u svetlu nove eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.