Lider kurdskih pobunjenika: Pojačaćemo borbu protiv Turske

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider kurdskih pobunjenika: Pojačaćemo borbu protiv Turske

Kurdska radnička partija (PKK) spremna je da pojača svoju borbu protiv Turske kao odgovor na žestoku vojnu kampanju Ankare, rekao je lider pokreta kurdskih pobunjenika Džemil Bajik u intervjuu koji je danas objavio BBC.

"Kurdi će se braniti do kraja, sve dok pristup Turske bude takav", rekao je Bajik, istakavši da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zaoštrava rat, te da će to učiniti i PKK i to ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Kurdistanu već u celoj zemlji, prenosi AFP.

On je rekao da PKK ne želi otcepljenje kurdske države od Turske i da ne želi podelu Turske.

"Mi želimo da slobodno živimo unutar granica Turske na našoj teritoriji... Borba će se nastaviti sve dok ne budu prihvaćena prava koja Kurdima pripadaju", istakao je Bajik.

Otkako je prošle godine propalo dvogodišnje primirje sa PKK, turske vladine snage izvode operacije protiv pobunjeničke grupe na jugoistoku zemlje, navodi francuska agencija.

Erdogan je ovog meseca rekao da je u borbama ubijeno 355 članova bezbednosnih snaga, kao i više od 5.000 članova PKK, mada to nije moglo biti provereno iz nezavisnih izvora.

Portparol turskog predsedništva Ibrahim Kalin kritikovao je danas BBC zbog intervjua sa liderom PKK, rekavši da to "nije novinarstvo", već "indirektno pomaganje terorističke propagande".

PKK je označena kao teroristička organizacija u Turskoj, EU i SAD, podseća Frans pres.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.