Izvor: JUGpress.com, 24.Jul.2016, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovčani ne letuju u Turskoj

LESKOVAC

Leskovčani ne letuju u Turskoj, piše leskovački nedeljnik Nova Naša reč čija ej ekipa obišla nekoliko turističkih agencija u ovom gradu u želji da sazna da li se otkazuju letovanja u ovoj zemlji zbog aktuelne političke i bezbednosne situacije.

Od nekada jedne od omiljenih, Turska je postala destinacija koju su neke agencije izbrisale >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << iz svojih programa, a i tamo gde turskih letovališta ima u ponudi, interesovanja nema, piše Nova Naša reč.

U agenciji „Marko Polo“ kažu da od ove godine Tursku nemaju u ponudi zbog toga što je interesovanje sa letovanje u ovoj zemlji iz godine u godinu sve manje. Ovog leta bukvalno ni jedan Leskovčanin nije došao da se raspita za Tursku, kažu u ovoj agenciji.

I u agenicji TOGETHER travel imaju sličan odgovor. Ponuda za Tursku ima, ali ove godine ni jedan turista iz Leskovca nije otputovao u ovu zemlju.

Desetak Leskovčana otkazalo je već rezervisane aranžmane za Kušadasi, kažu u agenciji Start travel, dok za Antaliju i Alanju, tamo gde je prevoz avionski, otkazivanja nije bilo. U svakom slučaju i u ovoj agenciji kažu da je Turska ove godine na dnu, što se interesovanja turista tiče.

OTKAZ OD STRANE ORGANIZATORA PUTOVANJA

Standardima YUTE za opšte uslove putovanja prezicirano je u kojim slučajeveima i u kom iznosu putnici mogu ostariti povraćaj novca, ukoliko dođe do otkazivanja aranžmana.

Pre početka putovanja organizator može vršiti izmenu programa putovanja samo ako su izmene prouzrokovane vanrednim okolnostima koje organizator nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti. U ovom slučaju novac se vraća putniku.

Organizator za vreme putovanja, o čemu je dužan da bez odlaganja na najpovoljniji način obavesti putnika, zadržava pravo promene dana i sata putovanja i izmene programa, ukoliko se promene uslov za putovanje (bezbedonosna situacija, elementarne nepogode ili druge vanredne i objektivne okolnosti i više sile), bez obaveze isplate štete ili bilo kakve naknade putniku. U ovim slučajevima organizator sam snosi eventualne dodatne troškove izmene programa.

U slučaju nastupanja vanrednih okolnosti za vreme putovanja koje se unapred nisu mogle predvideti (terorističkih napada, vanrednog stanja, ekspozija, zaraze, epidemije, elementarne nepogode i slično), obe ugovorene strane imaju pravo da raskinu ugovor, pri čemu organizator ima pravo na stvarne troškove i obavezu plaćanja polovine prevoznih troškova povratka putnika.

OTKAZ OD STRANE PUTNIKA

Pre početka putovanja putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan da pismeno izvesti organizatora. Datum pismenog otkaza ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada organizatoru. Ukoliko putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), organizator ima pravo za učinjene adminsitrativne troškove, i to: 10 posto ako se putovanje otkaže 44 do 30 dana pre početka putovanja, 20 posto ako se otkaže 29 do 20 dana pre, 40 posto ako se otkaže 19 do 15 dana pre, 80 posto ako se otkaže 14 do 10 dana pre, 90 odsto ako se otkaže 9 do 6 dana pre i 100 posto naknade ukoliko putnik otkaže putovanje 5 do 0 dana pre početka putovanja, ili u toku putovanja.

Putnik je u obavezi da organizatoru naknadi samo stvarne, odnosno učinjene troškove ukoliko je do otkaza putovanja došlo do iznenadne bolesti putnika ili nekog od bližih srodnika, u slučaju poziva na vojnu vežbu ili elementarne nepogode i vanrednog stanja proglašenih od strane nadležnog organa zemlje putovanja. Za sve ove slučajeve putnik je u obavezi da organizatoru dostavi adekvatne dokaze nadležnih organa. Kod odustajanja od ugovora putniku se ne vraća iznos plaćen organizatoru za posredovanje i dobijanje viza, kao i plaćenih zakonskih i drugih obaveza.

Propisima je, dakle, sve jasno definisano, a prava putnika su zaštićena. U praksi, međutim, stvari često stoje malo drugačije…

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.