LAVROV PREZADOVOLJAN: Održan sastanak, da li to znači da Ankara povlači trupe?

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Apr.2023, 18:51

LAVROV PREZADOVOLJAN: Održan sastanak, da li to znači da Ankara povlači trupe?

Važan susret povodom procesa normalizacije odnosa između Ankare i Damaska

Visoke diplomate Rusije, Turske, Irana i Sirije održale su 4. aprila dugo očekivani sastanak u Moskvi kako bi podstakle proces normalizacije između Ankare i Damaska.

Pozdravljajući učesnike razgovora, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pozvao je sirijske i turske diplomate da pokažu "fleksibilnost i konstruktivan stav" i napuste "konfrontacionu retoriku i prestupe iz prošlosti".

Ministar je dodao da će za proces normalizacije biti potrebno vreme, ističući da je važno "naći zajednički jezik za postizanje ravnoteže interesa i izbegavati preduslove" i obećao da će Moskva i Teheran pomoći u stvaranju uslova za dalje razgovore.

Ajman Suzan, zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova koji je prisustvovao razgovorima, potvrdio je da je formalna i nedvosmislena najava Turske da će povući svoje snage sa čitave sirijske teritorije "kapija za ponovno uspostavljanje komunikacije između dve strane".

Visoki diplomata je istakao da vraćanje situacije na severoistoku i severozapadu Sirije na ono što je nekada bilo zahteva uslove, uključujući povlačenje svih ilegalnih snaga, borbu protiv terorizma i povratak kontrole sirijske države nad svom teritorijom.

Po završetku sastanka, rusko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je razgovore kao "iskrene i direktne", dok je tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su vođeni na "transparentan i jasan način". Dve strane su saopštile da su diplomate razgovarale o pripremama za planirani sastanak ministara spoljnih poslova četiri zemlje.

Kvadripartitni sastanak trebalo je da bude održan početkom marta. Ipak, odloženo je iz "tehničkih razloga". Tursko-sirijski proces normalizacije postigao je veliki napredak prošlog decembra kada su se ministri odbrane i šefovi obaveštajnih službi Turske i Sirije sastali u Moskvi.

Ankara želi pomoć Damaska u borbi protiv kurdskih snaga koje podržavaju Sjedinjene Države u severoistočnoj Siriji, kao i u rešavanju izbegličke krize. Sa druge strane, Damask insistira na turskom povlačenju sa čitave sirijske teritorije.

Bez jasnog napretka tokom sastanka visokih diplomata u Moskvi, sledeći sastanak ministara spoljnih poslova Rusije, Turske, Irana i Sirije možda neće biti održan pre opštih izbora u Turskoj u maju. Rezultati izbora će imati direktan uticaj na proces normalizacije.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.