LAVROV ODBRUSIO ANKARI: Teroristi napadaju iz oblasti gde su turske osmatračnice!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2020, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAVROV ODBRUSIO ANKARI: Teroristi napadaju iz oblasti gde su turske osmatračnice!

Moskva i Ankara planiraju novu seriju konsultacija o situaciji u sirijskom Idlibu, najavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- U pripremi je još jedna serija konsultacija i nadamo se da će nam pomoći da postignemo dogovor o tome na koji način može da se obezbedi da zaista postane zona deeskalacije, gde teroristi neće vladati - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rečima, turska vojska u Idlibu razume da se u zoni deeskalacije vodi borba pritiv terorista.

- Niko se nikada nije dogovorio u okviru postignutih sporazuma između predsednika Rusije i Turske da neće biti izvođeni kontranapadi protiv terorista ukoliko pokušaju da se ponašaju na način na koji to sada čine - istakao je Lavrov.

Lavrov je naveo da je "uverene da turska vojska ''na terenu'' vidi i razume to veoma dobro".

- Teroristi su više puta napadali naše pozicije i pozicije sirijskih snaga, kao i sirijske civilne objekte iz oblasti gde se nalaze turske osmatračnice - napomenuo je Lavrov.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pre dva dana izjavio da se nada da će se 5. marta sastati sa liderima Rusije, Nemačke i Francuske, Vladimirom Putinom, Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, kako bi razgovarali o situaciji u sirijskoj pokrajini Idlib.

Erdogan je dodao da bi sastanak četvoro lidera u martu mogao da bude organizovan u Istanbulu.

Situacija u pokrajini Idlib pogoršala se dramatično krajem januara kada su trupe sirijske vlade počele ofanzivu na ekstremiste koji su prekršili primirje. U toj akciji veći deo pokrajina Alep i Idlib su oslobođeni.

Moskva je više puta izrazila podršku ovim protivterorističkim akcijama, dok je Ankara tvrdila da su vladine trupe prekršile mirovni sporazum iz Sočija.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Lavrov: Moskva i Ankara planiraju seriju razgovora o Idlibu

Izvor: B92, 24.Feb.2020

Moskva i Ankara planiraju novu seriju konsultacija o situaciji u sirijskom Idlibu, najavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov..."U pripremi je još jedna serija konsultacija i nadamo se da će nam pomoći da postignemo dogovor o tome na koji način može da se obezbedi da zaista postane...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.