Kurdi podmetnuli požar u Turskoj?; Erdogan: Priveden osumnjičeni

Izvor: B92, 31.Jul.2021, 09:45

Kurdi podmetnuli požar u Turskoj?; Erdogan: Priveden osumnjičeni

Vatrena stihija koja je istovremeno zahvatila više najekskluzivnijih letovališta u Turskoj, dobrim delom su stavljeni pod kontrolu.

U turskim medijima spekuliše se da je požar podmetnut. Pominje se Radnička partija Kurdistana.

Zvanično nije optužena Radnička partija Kurdistana (PKK), ali društvenim mrežama kruže spekulacije da bi Kurdi mogli da stoje iza podmetanja požara, preko organizacije "Inicijativa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Deca vatre", čiji su članovi i simpatizeri pozdravili požare na "Tviteru".

PKK, inače, "ima dugu tradiciju podmetanja požara u šumama kao svojevrsnu osvetu Turskoj, a u tim incidentima poginulo je nekoliko desetina hiljada ljudi i uništena je priroda", piše turski list "Dejli sabah". Privatna novinska agencija DHA navodi i da je dvoje dece od osam i deset godina priznalo da "su slučajno podmetnuli jedan od požara paleći svoje knjige".

Većina šumskih požara u Turskoj sada je pod kontrolom, dok su još pod vatrom područja na zapadu zemlje, saopštili su turski zvaničnici najavljujući istovremeno istragu o uzrocima požara.

Agencija Anadolija prenosi da je pod kontrolu stavljeno 70 šumskih požara širom zemlje.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli objavio je na Tviteru da u gašenju požara učestvuje oko 4.000 ljudi, šest aviona, devet bespilotnih letelica, kao i helikopteri.

Govoreći o požarima u Mugli, Pakdemirli je rekao da je bilo "manjih oštećenja" u letovalištima Marmaris i Mugla.

"Ne preti naseljima, vatra se kreće prema moru", kazao je Pakdemirli.

Prema pisanju turskog lista Dejli Sabah, požari u Turskoj su uobičajni za ovo doba godine usled visokih temperatura, ali ovi poslednji su bili katastrofalni pošto su pričinili veliku materijalnu štetu kada su cela sela su uništena.

Najveća šteta je pričinjena oko gradova koji se nalaze u regijama Antalija i Mugla gde je vatra zapretila popularnim letovalištima. Požarom su bili pogođene i južne regije Mersin, Adana i Osmanije.

Uprava za upravljanje katastrofama i hitnim slučajevima (AFAD) navodi da su požari u Manavgatu pogodili 271 osobu od kojih su 73 hospitalizirane.

U požarima širom Mugle, povređeno je 49 osoba. Što se tiče požara u Mersinu, iz AFAD-a je navedeno da je 6.386 osoba iz okruga Ajdinčik i Silifke evakuisano na sigurna područja.

U požarima u Turskoj dosad su stradale četiri osobe.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je večeras da je privedena osoba koja možda stoji iza niza požara u zemlji.

"Jedna osoba je privedena u vezi sa požarom u Milasu. Naša je obaveza da pronađemo odgovorne za paljenje šuma", izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare u Marmarisu, prenosi TAS S.

U požarima u Turskoj, u regionu Antalija, život je usled vatrenih stihija izgubilo šest osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.