Kongres SAD usvojio rezoluciju kojom se priznaje genocid nad Jermenima

Izvor: Beta, 12.Dec.2019, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres SAD usvojio rezoluciju kojom se priznaje genocid nad Jermenima

 Senat, gornji dom Konfresa SAD, jednoglasno je danas rezolucijom priznao genocid Otomanskog carstva nad Jermenima početkom 20. veka.Rezoluciju je krajem oktobra izglasao Predstavnički dom Kongresa što je izazvalo duboko nezadovoljstvo Turske koja genocid negira.Rezoluciju su u Senatu nekoliko puta blokirali Republikanci predsednika SAD Donalda Trampa, ali se danas niko nije usprotivio tekstu koji je predložio Demokrata Bob Menendes.Istoričari procenjuju da je vojska Otomanskog carstva tokom i posle Prvog svetskog rata ubila 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već tvrdi da su to bile žrtve gradjanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.Turska navodi da je tada poginulo izmedju 250.000 i 500.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kongres usvojio rezoluciju o Jermeniji, novi test za odnose Vašingtona i Ankare

Izvor: RTS, 12.Dec.2019

. Gornji dom američkog Kongresa, Senat, jednoglasno je podržao rezoluciju kojom se masovno ubistvo Jermena s početka 20. veka označavaju kao genocid, preneo je "Rojters". Prethodno je rezoluciju podržao Predstavnički dom Kongresa. Ta odluka mogla bi da dolije ulje na vatru uzdrmanih odnosa...

Nastavak na RTS...

Turske vlasti pozvale ambasadora SAD na razgovor

Izvor: Danas, 13.Dec.2019, 16:38

Turske vlasti pozvale su danas američkog ambasadora u Ankari na razgovor nakon što je Kongres SAD usvojio rezoluciju kojom se priznaje genocid Otomanskog carstva nad Jermenima početkom 20. veka.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.