Ključa u Sudanu: Masovna evakuacija, šta se sprema ovoj zemlji?

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 18:52

Ključa u Sudanu: Masovna evakuacija, šta se sprema ovoj zemlji?

Više zemalja evakuisalo je diplomate i svoje građane iz glavnog grada Sudana, jer žestoke borbe i dalje besne u Kartumu.

SAD i Velika Britanija saopštile su danas da su njihove diplomate napustile Sudan. Italija, Belgija, Turska, Japan i Holandija saopštile su da takođe organizuju evakuaciju.

Francuski konvoj je navodno bio pod vatrom dok je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušavao da napusti ambasadu i morao je da se vrati, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Suprotstavljene strane, sudanska vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF), međusobno se optužuju za taj napad.

Francuske vlasti su odbile da za Bi-Bi-Si kažu da li je došlo do napada, ali su rekle da je francuska vojska sa sedištem u Džibutiju bila uključena u operaciju i da je cilj bio da se evakuisani prebace u Džibuti.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da takođe evakuiše svoje državljane i državljane drugih zemalja EU i savezničkih zemalja.

Više od 150 ljudi, uglavnom državljana zalivskih zemalja, kao i Egipta, Pakistana i Kanade, evakuisano je u subotu preko mora u saudijsku luku Džeda.

Počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Abdel Muti izjavio je danas da je u toku evakuacija srpskih državljana iz te zemlje.

"Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih državljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski", potvrdio je Ahmet Abdel Muti za RTS.

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu, ili su rešili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu predomišljaju o načinima odlaska iz Sudana, iz bezbednosnih razloga, rekao je Ahmed Abdul Muti.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas da je evakuaciju iz Sudana zatražio 21 hrvatski državljanin od ukupno oko stotinu u toj afričkoj državi, a da će se proces odvijati preko francuske i hrvatske ambasade u Kairu, prenela je Hina.

Oružana borba za vlast u Sudanu, koja je počela 15. aprila, dovela je do teškog bombardovanja glavnog grada, sa stotinama poginulih i hiljadama povređenih.

Gotovo konstantna pucnjava i bombardovanje u Kartumu i drugim gradovima doveli su do prekida u snabdevanju strujom i onemogućili siguran pristup hrani i vodi za veći deo stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaraćene strane u Sudanu pristale na trodnevno primirje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Apr.2023, 09:02

Američki državni sekretar Antony Blinken kazao je da su zaraćene strane u Sudanu pristale na 72-satni prekid vatre koji počinje u ponoć. To je bar treći prekid vatre koji je objavljen od izbijanja nasilja ovog mjeseca, ali nijedan nije održan. Blinken je rekao da je sporazum sa Sudanskim oružanim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.