Kipar: SAD očekuju da se Turska uzdrži od nezakonitih radnji u istočnom Mediteranu

Izvor: B92, 06.Jun.2019, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar: SAD očekuju da se Turska uzdrži od nezakonitih radnji u istočnom Mediteranu

SAD očekuju da se Turska uzdrži od nezakonitih radnji u vodama gde Kipar ima isključiva ekonomska prava, saopštila je kiparska vlada.

Posle razgovora kiparskog predsednika Nikosa Anastasijadesa i zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera, vlada Kipra je saopštila da partnerstvo Grčke, Kipra i Izraela, u kojem učestvuju i SAD, Vašington vidi kao doprinos sigurnosti i stabilnosti na istočnom Mediteranu.

Partnerstvo tri zemlje, zasnovano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na energiji, konstantno raste posle otkrića ležišta gasa u istočnom Mediteranu.

Kipar je osudio prisustvo turskog broda za bušenje nafte i gasa u svojoj ekonomskoj zoni kao kršenje suvereniteta, dok je Turska, koja ne priznaje Kipar kao državu, saopštila da je brod bio unutar njenog kontinentalnog pojasa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.