Kašogijev sin stigao u SAD, verenica odbila Trampov poziv

Izvor: VOA, 26.Okt.2018, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kašogijev sin stigao u SAD, verenica odbila Trampov poziv

Sin ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija, Salah, doputovao je sa porodicom u Sjedinjene Države, prenose američki mediji. Salahu, koji ima dvojno američko-saudijsko državljanstvo, prvobitno je bilo zabranjeno da napušta Saudijsku Arabiju, ali je zabrana ukinuta posle objavljivanja snimka na kojem se rukuje sa kraljesvkom porodicom. U međuvremenu, Turska je zatražila od Rijada da izruči 18 osoba koje su uhapšene zbog ubistva Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra. Saudijska Arabija prvobitno je saopštila da je Džamal Kašogi napustio konzulat u Istanbulu. Zatim je tvrdila da je novinar umro tokom tuče, dok je juče prvi put priznala da je ubijen s predumišljajem. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sada traži od Rijada da otkrije gdje se nalazi Kašogijevo tijelo. "Ako želite da uklonite bilo kakvu sumnju, onda su 18 uhapšenih ključni za našu saradnju.  Ako ne možete da ih natjerate da pričaju, predajte ih nama da im sudimo. Incident se dogodio u Istanbulu“. Saudijska kraljevska porodica se ranije ove nedelje sastala sa Kašogijevim sinom Salahom, kojem je prvbitno bilo zabranjeno da napušta zemlju. Mediji međutim prenose da je zabrana ukinuta i da je  Salah, sa porodicom doputovao u Sjedinjene Države. Novinar bio zabrinut zbog odlaska u konzulat A Hatidže Čengiz, vjerenica Džamala Kašogija rekla je u prvom intervjuu za turske medije da je kolumnista Vašington posta bio zabrinut zbog odlaska u konzulat. "Strahovao je da će ga ispitivati ili da će tražiti od njega da se vrati kući, što nije želio“. Hatidže je navela i da je odbila poziv predsjednika Donalda Trampa da dođe u Bijelu kuću, navodeći da je cilj pozivnice bio da se utiče na javno mnjenje u Americi. Trampa je optužila i da nije iskren u pogledu istrage ubistva njenog vjerenika. Američki predsjednik prvo je prihvatio saudijsko objašnjenje tog slučaja, da bi prethodnih dana ocijenio da je riječ o najgorem zataškavanju. Mnogi u međunarodnoj zajednici sumnjaju u tvrdnje koje je Saudijska Arabija iznijela o Kašogijevoj smrti. „Vjerujemo da mora da se u potpunosti razjasni šta se dogodilo sa Kašogijem“, rekao je premijer Holandij Mark Rute.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

CNN: Kašogijev sin stigao u SAD

Izvor: N1 televizija, 27.Okt.2018, 17:30

Sin saudijskog novinara Džamala Kašogija ubijenog 2. oktobra u Turskoj, stigao je u SAD, prenela je američka televizijska mreža CNN pozivajući se na izvore bliske porodici...Salah bin Džamal Kašogi, koji ima dvojno, američko i saudijsko državljanstvo, ranije nije bio u mogućnosti da napusti...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.