Kako je učenik srednje škole NADMUDRIO nemačku komandu!

Izvor: BKTV News, 22.Avg.2017, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je učenik srednje škole NADMUDRIO nemačku komandu!

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije događaje i činjenice koji su obeležili današnji dan.

Na današnji dan 1854. godine rođen je srpski kralj Milan Obrenović. Za vreme njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Pod pritiskom javnog mnjenja objavio je 1876. rat Turskoj, koji je godinu dana kasnije neuspešno okončan. Iste godine je pod uticajem Rusije ponovo zaratio s >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Turskom, ovog puta uspešno, pa je Srbiji 1878. na Berlinskom kongresu priznata puna suverenost, kao i oslobođenje vranjskog, niškog, pirotskog i topličkog okruga.

                                                                                                 Foto: Wikimedia

Zbog ruske podrške Bugarskoj i Sanstefanskog ugovora na štetu Srbije, što je poništeno Berlinskim kongresom, oslonio se na Austro-ugarsku, s kojom je 1881. zaključio "Tajnu konvenciju". Beč je zauzvrat garantovao pomoć za širenje Srbije ka jugu. Ugušio je 1883. Timočku bunu, koja je imala za cilj da se suprotstavi reformi vojske.

Godine 1889. abdicirao je u korist maloletnog sina Aleksandra. Umro je u Beču.

Iz zatvora u Sremskoj Mitrovici 1941. godine u Drugom svetskom ratu pobegla su 32 zatvorenika, većinom komunisti. Oni su uspeli da noću 22. avgusta 1941. godine pobegnu iz zatvora na Frušku Goru, učestvujući u osnivanju Fruškogorskog odreda.

                                                                                                                          Foto: Wikipedia

Prilikom bekstva kroz podzemni kanal, koji su kopali danju i noću pomogao im je učenik srednje tehničke škole u Novom Sadu partizan s Fruške gore Boško Palkovljević-Pinki, kasnije proglašen za narodnog heroja, koji ih je odveo u partizanski odred.

Nakon što je Okružni komitet Partije oklevao da im pomogne, svu odgovornost za bekstvo su preuzeli omladinci, članovi Okružnog komiteta SKOJ-a: Stanka Munćan, Rosa Vilić, Pinki i Jovan Štokovac Džoja.

U ponoć su robijaši iz kanala probili izlaz na površinu iza zidina Kaznione. Kod rupe ih je čekao naoružan Pinki, sa drugovima koji su bili slabo naoružani. Straža nije otkrila bekstvo sve do jutra.

Poslednji kralj Jugoslavije Petar II Karađorđević pravosnažno je rehabilitovan 2015. godine pošto je Viši sud u Beogradu potvrdio da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga. Odluka o rehabitaciji doneta je 10. jula, a pravosnažna je postala 22. avgusta.

Foto: Wikipedia

U saopštenju Višeg suda u Beogradu se precizira da je Petar II Karađorđević rehabilitovan po sili zakona, te da je Ukaz Predsedništva Prezidijuma Narodne Skupštine FNRJ, kojim je kralju oduzeto državljanstvo i konfiskovana celokupna imovina ništav od trenutka donošenja 8. marta 1947 godine.

Šturm (1848) je bio pruskog i lužičkosrpskog porekla i jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, zaslužan za blistave pobede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici.

                                           Foto: Wikimedia

U srpsku vojsku primljen je 1876. kao dobrovoljac u činu poručnika i već u Srpsko-turskom ratu 1876-1877. istakao se kao komandant Šabačkog i Posavsko-tamnavskog bataljona. U Srpsko-turskom ratu 1877-1878. uspešno je komandovao Prvim dobrovoljačkim pukom, potom Krajinskim kombinovanim pukom u borbama kod Bele Palanke i Pirota.

U Srpsko-bugarskom ratu 1885. komandovao je Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu 1912-1913. Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu 1913. Dunavskom divizijom. U Prvom svetskom ratu 1914. kao komandant Treće armije primio je prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku.

Trećom armijom je komandovao i u Kolubarskoj bici i na Solunskom frontu do avgusta 1916.

Umro je 1922. u 75. godini.

Ženevska konvencija o zaštiti ranjenika za vreme trajanja ratnih dejstava, koja je bila uvod u osnivanje Međunarodnog Crvenog krsta, potpisana je na današnji dan 1864. godine.

Ženevska konvencija sastoji se od četiri sporazuma, koja su potpisana u Ženevi, a uglavnom se odnose na postupak prema neborbenom osoblju i ratnim zarobljenicima.

Pokretač Konvencije bio je Švajcarac Henri Dunant, koji je na tu ideju došao kao svedok strahota rata. Predložio je da se stvori neutralna organizacija koja bi brinula o ranjenim vojnicima.

Ovu vežbu smo svi radili u školi: Da li znate da je pola sata vežbanja vijačom jednako komplet treningu u teretani?

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov (22. avgust 2017)

Izvor: RTS, 22.Avg.2017

Dan Vojnog muzeja u Beogradu . .1485. - Bitkom kod Bosvorta okončan ʺRat ružaʺ između dinastija Lankaster i Jork.1485. - Umro Ričard Treći, engleski kralj.(Northemptonšajr, 02. 10. 1452 - Bosvort, 22. 08. 1485).1854. -...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.