KO STE VI DA DRŽITE LEKCIJE TURSKOJ! Erdogan se razbesneo, spreman je da protera 10 stranih ambasadora!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2021, 21:06

"KO STE VI DA DRŽITE LEKCIJE TURSKOJ!" Erdogan se razbesneo, spreman je da protera 10 stranih ambasadora!

Na meti i američki ambasador

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će proterati iz zemlje ambasadore 10 država, uključujući i SAD, koji su pozvali da se oslobodi borac za ljudska prava Osman Kavala.

- Zašto tih 10 ambasadora daju takve izjave? Rekao sam našem Ministarstvu spoljnih poslova da nemamo taj luksuz da ih primamo u svoju zemlju. Zar je vaš >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posao da držite lekcije Turskoj? Ko mislite da ste? Ostavite Kavalu. Zar vi u vašim zemljama ostavljate ubice, teroriste i bandite? Oni uvek odgovaraju: "Sud je nezavisan". Znači vaš sud je nezavisan, a naš je, znači, zavisan? Naš sud je najbolji primer nezavisnosti - rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu dok se vraćao iz posete afričkim zemljama, prenela je televizija "Haberturk".

#UPDATE Turkish President Recep Tayyip Erdogan has threatened to expel the ambassadors of the United States, Germany and eight other Western countries after they condemned the detention of a civil society leader pic.twitter.com/xFY7gZUWIv

— AFP News Agency (@AFP) October 21, 2021

Osman Kavala je poznati turski aktivista za ljudska prava, osnivač kulturne fondacije "Anadolu Kultur" koja podržava, između ostalog, projekte etničkih i verskih manjina.

U februaru 2020. godine turski sud je oslobodio Kavalu optužbi za umešanost u pokušaj svrgavanja vlade tokom protesta u istanbulskom parku Gezi 2013. godine, ali je istog dana tužilaštvo u Istanbulu izdalo novi nalog za njegovo hapšenje. Protiv Kavale su podignute nove optužbe, ovog puta za učešće u pokušaju državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.

Ranije su ambasadori 10 zemalja - Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i SAD pozvali Tursku da oslobodi Kavalu. Nakon toga je MIP Turske pozvao na razgovor ambasadore tih zemalja, podsetivši ih na potrebu poštovanja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.