Izvor: JUGpress.com, 03.Jul.2022, 10:02

Još jedno bratimljenje Niša, ovog puta sa Belikesirom iz Turske

NIŠ

Bratimljenje Grada Niša sa turskim gradom Belikesir je jedan od zaključaka sa sastanka gradonačelnice Niša i njenih saradnika sa članovima delegacije turske provincije Belikesir i gradova Belikesir i Sindirgi. Prema njenim rečima Grad je ugostio ljude koji imaju dobre namere, namere  povezivanja i na taj način uključivanja lokalne zajednice u međusobnu saradnju čime se potvrđuje i dugogodišnja saradnja naša dva predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Erdogana. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Na sastanku je dogovorena i mogućnost saradnje u mnogim oblastima, počev od privrede preko akademske saradnje univreziteta do turizma.

 „ Počastvovana sam današnjom posetom delegacija grada Balikesir u Turskoj koja se kod nas nalazi u zvaničnoj poseti i čiji su članovi doneli pozivno pismo njihovog gradonačelnika da se naša dva grada pobratime. To je za Grad Niš jako važno jer polako ali sigurno jedna turska privredna zajednica  stvara ovde na našem prostoru. U ovom delu Srbije radi nekoliko vrlo uspešnih turskih kompanija , spremni smo kao Grad da im pružimo svu moguću pažnju i mogućnost da nastave sa investiranjem na ovom prostoru i da pomognemo Srpsko-turskoj privrednoj komori da uspostavi bolju saradnju između mnogih naših gradova kao što je učinjeno sa našim gradom“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                    Dodala je da uspostavljena saradnja dodatno ojačana avio linijom koja se dva puta nedeljno saobraćaja između Niša i Istanbula, a zainteresovanost putnika je velika.

                   „Naša vizija da povežemo Istanbul i Niš je bila dobra, a sa druge strane spremnost ambasade Turske i uopšte države da otvori konzulat u Nišu nama bi kao Gradu puno značilo upravo zbog povezivanja i privrednika i turista“, dodala je Sotirovski.

                    Gosti iz Turske su istakli da su njihovi građani jako zainteresovani  za dolazak u Niš. Iz Balikesira dolaze veliki proizvođači   maslina i maslinovog ulja,ali žele i da obnove spomenike na Jugu Srbije koji su iz perioda Osmalijskog carstva.

                    „Bila sam pre dva tri meseca u delegaciji sa turskim ambasadorom, i videli da ima mnogo sličnosti između Belikesira i Niša i to smo preneli našem gradonačelniku. Imamo dosta toga zajedničkog, kao što je industrija, tehnologija, univerzitet“, rekla je Pakize Ajdemir, poslanik  iz Balıkesira koja je na ovom sastanku predstavljala i predsednika Erdogana.

                    Sotirovski je istakla da je posebno zadovoljna činjenicom da je Turska spremna da uloži novac u rekonstrukciju  spomenika koji su ostali iz osmanlijskog perioda.

                   „Oni imaju  razvojnu agenciju TIKA koja pomaže u tome a Niš je stao u red onih gradova koji bi mogli da apliciraju sa projektima za uređenje naše Tvrđave“, kazala  je Sotirovski.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.