Jeremić: Od Zapadnog Balkana prave sanitarni kordon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2017, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Od Zapadnog Balkana prave sanitarni kordon

Proces evropskih integracija u samoj Evropi stavljen je u "friz" i više se ne doživljava kao nešto važno i u takvoj konstelaciji, kada je Zapadni Balkan samo jedan prostor koji igra ulogu graničnog pojasa ka Turskoj i Bliskom Istoku, postoji opasnost da opet budemo neka vrsta Vojne krajine, sanitarni kordon u koji treba da se smeste izbeglice sa Bliskog istoka, ukoliko opet krenu da dolaze, izjavio je Vuk Jeremić, predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Jeremić je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da Berlinski proces ne može biti zamena za proces pristupanja Evropskoj uniji, i da je to dodatna vrsta kontrolnog mehanizma nad onim što se dešava na Zapadnom Balkanu.

"Oni u Evropi znaju da su odlučili da podrže diktatore na ovim prostorima i da takva vrsta ljudi treba da bude pod šapom i pod kontrolom, a to je Berlinski proces. EU ih vidi kao partnere samo u stvaranju međuprostora između Evrope, sa jedne, i Turske i Bliskog istoka, sa druge strane, koji Evropa nije spremna da integriše", istakao je on.

Jeremić smatra da je priroda vlasti u Srbiji blizu stadijuma autokratije, vulgarno izrežirana farsa u kojoj godinama živimo, neprekidno puštanje dimne zavese iza koje se krije pustoš, i da ne postoje mehanizmi kontrole vlasti.

"Ne mora se nužno slušati većina glasova građana, što je pokazao Milo Đukanović koji je preživeo politički salto mortale nakon što je uveo Crnu Goru u NATO, iako se većina građana tome protivila", ukazao je on.

Jeremić najavljuje formiranje političke stranke na jesen i kaže da se na narednim izborima ne sme dozvoliti razjedinjeni nastup opozicije, te da građani to ne bi oprostili.

"Mislim da ideološke ili vrednosne razlike koje postoje između stranaka blede i predstavljaju daleko manji problem od razmera ukupne strateške i nacionalne štete koja nam se pričinjava na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou", rekao je on.

Jeremić kaže da treba da se promeni način na koji se vodi Briselski dijalog, za koji kaže da je postao jedna vrsta nekompetentnog pregovaranja gde smo dali sve, a nismo dobili ništa.

"Vlada u kojoj sam bio od 2008. nije stavila potpis na bilo šta slično Briselskom sporazumu, a da smo to uradili visili bi na Terazijama. Ako smo dali međunarodni pozivni broj, razmontirali sve elemente srpske države na Kosovu i Metohiji, a nismo uspeli da dobijemo apsolutno ništa, to je čista nekompetentnost", ocenjuje on i dodaje da bi nastavak ovog puta doveo do potpunog gubitka svih naših interesa na Kosovu, te da bi to trebalo prekinuti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.