Izvestiteljka UN u Turskoj zbog istrage o ubistvu saudijskog novinara

Izvor: Beta, 28.Jan.2019, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvestiteljka UN u Turskoj zbog istrage o ubistvu saudijskog novinara

Specijalna izvestiteljka UN za vansudska i proizvoljna pogubljenja Anjes Kalamar danas je u Ankari razgovarala s turskim vlastima o ubistvu novinara Džamala Kašogija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, saopšteno je u Ankari."Razgovarao sam sa Anjes Kalamar koja se nalazi u poseti Turskoj zbog istrage o ubistvu Džamala Kašogija", naveo je na Tviteru šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.Izvestiteljka je razgovarala i s ministrom pravde Abdulhamitom Gulom, naveli su izvori bliski tom ministarstvu ne navodeći druge detalje.Kašogijevo telo još nije pronadjeno četiri meseca posle njegove smrti.Novinar (59), kritičar saudijskih vlasti i kolumnista lista Vašington post, ubijen je u saudijskom konzulatu u koji je otišao po dokumenta potrebna za venčanje sa turskom državljankom. Njegovo ubistvo je ugrozilo imidž Saudijske Arabije.Ankara je u nekoliko navrata istakla neophodnost medjunarodne istrage o toj aferi osudjujući "nedostatak transparentnosti" istrage saudijskih vlasti.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Tim UN za ubistvo Kašogija "istražuje teren"

Izvor: B92, 29.Jan.2019, 13:03

Istanbul -- Specijalna raporterka UN Agnes Kalamar i njen tim stručnjaka posetili okolinu saudijskog konzulata u Istanbulu, u okviru istrage ubistva Džamala Kašogija...Tim, kako javlja AP, nije ulazio u konzulat, jer čekaje odobrenje od saudijskih zvaničnika sa kojima su u kontaktu...Kalamar, koja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.