Izraelac dobio otkaz zbog objave o taocima u Gazi

Izvor: B92, 19.Jan.2024, 00:54

Izraelac dobio otkaz zbog objave o taocima u Gazi

Turski klub Bašakšehir saopštio je da je prekinuo saradnju sa izraelskim fudbalerom Edenom Karzevim posle disciplinskog postupka.

Razlog je njegova objava na društvenim mrežama u kojoj poziva na oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi.

Odluka kluba doneta je nekoliko dana pošto je izraelski fudbaler Sagiv Jehezkel na kratko pritvoren u Turskoj i ispitan zbog navodnog podsticanja mržnje, kada je izrazio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << solidarnost sa taocima nakon što je postigao izjednačujući gol za Antalijaspor.

On se u ponedeljak vratio u Izrael.

Karzev je na kratko ispitan u policiji u Istanbulu nakon što je podelio objavu na društvenim mrežama kojim je obeleženo 100 dana zatočeništva talaca uz hešteg "vratite ih odmah kući".

Bašakšehir je odmah pokrenuo disciplinsku istragu.

"U skladu sa disciplinskim uputstvima klubova, fudbaler je kažnjen i smatralo se da je prikladno da karijeru nastavi u inostranstvu", navodi se u saopštenju istanbulskog kluba.

Postupci dvojice izraelskih fudbalera smatraju se kao podrška izraelskoj ofanzivi u Gazi, iako su obojica postavili poruke koje pozivaju na završetak rata sa Hamasom, koji je počeo 7. oktobra napadom te militantne grupe na jug Izraela.

U Turskoj je rasprostranjeno javno protivljenje izraelskim akcijama u Gazi i ogromna podrška Palestincima. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Izrael za dela koja su "na ivici genocida", a za Hamas je rekao da je to grupa koja se bori za slobodu.

Pritvor Jehezkela je izazvao ogorčenje i osudu u Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.