Iznenađenje

Izvor: B92, 11.Jan.2024, 22:57

Iznenađenje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tvrdi da je pritvaranje desetina ljudi osumnjičenih za špijuniranje za Izrael samo "prvi korak".

To je i "jasan odgovor onima koji prete" Turskoj.

Govoreći na događaju povodom proslave 97. godišnjice Turske Nacionalne obaveštajne agencije (MIT), Erdogan je rekao da su pritvori iza MIT-a i turske policije "ozbiljno iznenadili Izrael".

"Naša obaveštajna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacija, koja je otkrila izraelsku špijunsku mrežu u našoj zemlji, dala je vrlo jasan odgovor onima koji nam prete. Naravno, ovo je ozbiljno iznenadilo Izrael", istakao je on.

Sud u Istanbulu naložio je da 15 osoba pritvorenih zbog sumnje za špijunažu ostane u zatvoru, dok će preostalih 19 osoba slobodno čekati na suđenje, saopštio je prošlog petka turski ministar pravde. Inače, osumnjičeni su uhapšeni prošlog utorka zbog navodnog planiranja aktivnosti koje su uključivale "izviđanje" i "progon, napad i otmicu" stranih državljana koji žive u Turskoj.

Odnosi između Jerusalima i Ankare su zategnuti zbog delovanja izraelske vojske u Gazi. Podsetimo, palestinska militantna grupa Hamas je 7. novembra izvršila smrtonosni napad na Izrael u kojem je poginulo 1.200 ljudi, što je isprovociralo Izrael da započne rat protiv Hamasa.

Za razliku od svojih zapadnih saveznika i nekih arapskih zemalja, Turska ne gleda na Hamas kao na terorističku organizaciju. Erdogan je više puta optuživao i napadao Izraelce. Tako je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nazvao "koljačem Gaze“ i "ratnim zločincem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.