Istanbulska bogoslovija bi zbližila Grke i Turke

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Istanbulska bogoslovija bi zbližila Grke i Turke"

Potencijalna odluka Turske da dozvoli ponovno otvaranje Pravoslavne bogoslovije na ostrvu nadomak Istanbula zbližila grčki i turski narod.

To je izjavio grški premijer Aleksis Cipras.

Aleksis Cipras u sredu je posetio Bogosloviju u kojoj su se obrazovale generacije poglavara pravoslavne crkve sve dok nije zatvorena 1971. od strane turskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasti, prenosi AP.

Zatvaranje škole predstavljalo je jedan u nizu problema koji su razvojili Grke i Turke.

"Želim da verujem da će uskoro doći dan kada će se veseli smeh studenata ponovo oriti ovim hodnicima." rekao je Cipras tokom posete Bogosloviji.

Turski predsednik izjavio je da bi škola mogla da bude ponovo otvorena u slučaju da Grci preduzmu mere za poboljšanje prava islamske manjine u toj zemlji.

Cipras danas završava dvodnevnu posetu Turskoj.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cipras želi ZBLIŽAVANJE Grka i Turaka i u tome vidi ulogu CRKVE

Izvor: Blic, 06.Feb.2019

Grčki premijer izjavio je danas da bi potencijalna odluka Turske da dozvoli ponovno otvaranje Pravoslavne bogoslovije na ostrvu nadomak Istanbula zbližila grčki i turski narod.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.