Iran pozitivno gleda na stvaranje železničke rute preko regiona Karabaha — Erdogan

Izvor: Vostok.rs, 26.Sep.2023, 21:51

Iran pozitivno gleda na stvaranje železničke rute preko regiona Karabaha — Erdogan

 
Iran ima pozitivan stav prema učešću u stvaranju transportnih ruta kroz region Nagorno-Karabaha, izjavio je turski predsednik Tajip Erdogan novinarima po povratku sa radnog putovanja u Nahičevan.
„Ako želimo da vidimo puteve mira u koridorima Zangezur i Lačin, onda treba da rešavamo ta pitanja mirno i bez sukoba. Što se tiče voza koji će ići iz Turske za Nahičevan, preko Jermenije za Azerbejdžan, onda treba da razmotrimo njegov prolaz kroz Jermeniju. Ako Jermenija ne učestvuje, kako će onda ruta ići? Preko Irana. Iran ima pozitivan stav prema tome, tako da se može stvoriti ruta preko Irana do Azerbejdžana“, citira turskog predsednika državna agencija Anadolu. Erdogan je takođe izjavio da je „osiguranje direktnih veza između Nahičevana i drugih regiona Azerbejdžana putem puteva i železnica prioritet za Ankaru i Baku i da će ojačati njihove odnose“. „Učinićemo sve da ovaj koridor otvorimo što je pre moguće. Ovo je strateško pitanje i mora da se reši. Kada se to uradi, automobil ili voz koji polazi iz Bakua moći će da stigne direktno u Kars. Dobro je, vidimo pozitivne signale iz Irana po ovom pitanju“, izjavio je Erdogan. Osvrćući se na saradnju Turske i Azerbejdžana na razvoju energetske logistike, turski lider je istakao da se razgovara o pitanju povećanja transporta Transanadolskim gasovodom (TANAP). On je istakao da će povećanje kapaciteta gasovoda „preko Turske u Evropu služiti interesima obe zemlje i doprineti energetskoj bezbednosti Evrope“. Erdogan je u ponedeljak doputovao u kratku posetu gradu Nahičevanu, gde je razgovarao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Šefovi dve države potpisali su protokol o namerama o projektu pruge Kars-Nahičevan.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.