Irak predstavio projekat vredan 17 milijardi dolara: Od luke Gran Fav do Turske

Izvor: B92, 28.Maj.2023, 10:40

Irak predstavio projekat vredan 17 milijardi dolara: Od luke Gran Fav do Turske

Irak je predstavio projekat izgradnje infrastrukture vredan 17 milijardi dolara.

Projekat povezuje veliku luku na južnoj iračkoj obali, Gran Fav, sa granicom sa Turskom preko železničke i drumske infrastrukture.

Projekat je osmišljen da transformiše ekonomiju Iraka posle decenija rata i krize, preneo je Rojters.

Projekat ima za cilj da poveže luku Gran Fav, koja je u izgradnji, u naftom bogatom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jugu Iraka sa Turskom, a na taj način biće skraćeno vreme putovanja između Azije i Evrope.

"Ukoliko radovi počnu početkom sledeće godine, projekat bi bio završen 2029. godine", rekao je generalni direktor Generalne kompanije za luke Iraka, Farhan al-Fartousi.

Iračka vlada predviđa da brzi vozovi prevoze robu i putnike brzinom do 300 kilometara na sat, što bi bila značajna promena u odnosu na postojeću zastarelu transportnu mrežu.

Iračka železnička služba trenutno ima nekoliko linija, uključujući spori transport nafte i jedan putnički voz koji vozi od Bagdada do Basre od 10 do 12 sati da bi prešao 500 kilometara.

Luka Gran Fav je osmišljena pre više od jedne decenije, a trenutno je završena polovina izgradnje te luke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.