Inflacija raste, valuta pada

Izvor: B92, 03.Jan.2024, 10:30

Inflacija raste, valuta pada

Turska valuta je u utorak dostigla najniži nivo u odnosu na američki dolar i trgovalo se po ceni 29,70 lira za dolar.

Ekonomista Alaattin Aktas izjavio je za dnevne novine Cumhuriyet kako se očekuje da će kurs dolara porasti na oko 40 lira za dolar 2024. godine.

Inflacija u Turskoj je u decembru dostigla 64,77 odsto, objavio je danas turski statistički zavod. Brojka je porasla za 2,79 procentnih poena u odnosu na prošlomesečno čitanje, ali je bila nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispod očekivanja analitičara.

Turska centralna banka je u decembru povećala svoju referentnu kamatnu stopu za 250 baznih poena na 42,5 posto kako bi obuzdala devalvaciju lire i ukrotila konstantno visoku inflaciju, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.