IZVRŠENE RACIJE ŠIROM TURSKE: Masovno hapšenje vojnika i oficira, otkriven razlog

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2020, 16:34

IZVRŠENE RACIJE ŠIROM TURSKE: Masovno hapšenje vojnika i oficira, otkriven razlog

Nema popuštanja zvanične Ankare

Turske policijske snage počele su u petak u zoru, sigurnosnu operaciju hapšenja 44 sadašnja i bivša vojnika za koje se sumnja da pripadaju Gulenovoj organizaciji u okviru oružanih snaga, nakon što su za njima raspisane poternice.

Prema onome što su izvori bezbednosti prijavili državnoj agenciji "Anadolija", naloge za hapšenje izdalo je Generalno tužilaštvo u Istanbulu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << protiv 44 bivša i sadašnja vojna lica u 14 različitih država.

Neposredno nakon izdavanja naloga za hapšenje, antiteroristički timovi Generalne uprave za bezbednost u Istanbulu započeli su istovremeni postupak za hapšenje traženih osoba i već su uspeli da uhapse jedan broj njih, a ostali su uhapšeni.

Ova hapšenja dolaze u okviru istraga koje su sprovele turske pravosudne vlasti u vezi sa Gulenovom organizacijom u vojsci.

Turska vlada optužuje turskog propovednika Fethulaha Gulena koji se nalazi u Sjedinjenim Državama i njegove pristalice da stoje iza neuspelog puča 2016. godine, a mnoge od njih je uhapsila i poslala u zatvor.

Ankara zahteva da Vašington preda Gulena, ali njeni pokušaji nisu uspeli, pri čemu je Vašington insistirao da odbije da ga preda turskim vlastima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.