Hodžaj: Neprihvatljiv zahtev Turske da se kazni novinar

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jul.2016, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodžaj: Neprihvatljiv zahtev Turske da se kazni novinar

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je danas da je zahtev Turske da Priština kazni novinara Berata Bužalju zbog satiričnih komentara o vojnom puču u Turskoj, neprihvatljiv i da je takva reakcija Ankare preterana.

"Po mom mišljenju, ovo je bila preterana reakcija Ambasade Turske u Prištini i, sa mog stanovišta, spoljna politika jedne zemlje nije ništa drugo osim produžetak ili proširenje unutrašnje politike", rekao je Hodžaj u intervjuu za Radio Slobodna >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Evropa.

On podseća da ovo nije prvi put da Turska nastoji da utiče na unutrašnja pitanja Kosova, navodeći kako je 2012. godine bivši ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare ispred medija zatražio izmenu udžbenika iz istorije, na šta je Hodžaj odgovorio da istoriju pišu istoričari a ne političari.

"Mi imamo prijateljske odnose sa Turskom. Zahvalni smo Turskoj na velikoj podršci. Ovakva verbalna nota je neprihvatljiva, ali verujem da će se ovaj nesporazum prevazići", rekao je Hodžaj.

Hodžaj je takođe rekao da Kosovo ne želi da se meša u tuđa pitanja koja, kako je naveo, mogu da izazovu emotivne nesporazume, ali da istovremeno očekuje recipročno poštovanje sa prijateljskim zemljama.

Bužalja je u noći 15. jula tokom pokušaja puča u Turskoj na Fejsbuku objavio da "poziva građane Republike Kosovo koji su na odmoru u Turskoj da se pridruže vojsci", a komentar prati emotikon sa ispruženim jezikom što ukazuje da nije ozbiljne prirode.

Rojters je juče objavila da se u noti koju je turska ambasada uputila 20. jula kosovskom ministarstvu spoljnih poslova, a u koji je agencija imala uvid, traži da se prištinski novinar kazni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kosovo odbilo zahtev Turske da kazni novinara

Izvor: N1 televizija, 27.Jul.2016

Kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj ocenio je neprihvatljvim i neobičnim zahtev Ambasade Turske u Prištini, koja je od kosovskih vlasti zatražila da se prištinski novinar, urednik portala Express Berat Bužalja kazni zbog satirične objave na Fejsbuku tokom pokušaja vojnog puča u...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.