Izvor: Blic, 05.Avg.2016, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gulen osudio nedostatak nezavisnosti u turskom sudstvu

Fetulah Gulen, odbegli propovednik koga turske vlasti direktno optužuju za organizovanje neuspelog puča i protiv kojeg je izdat nalog za hapšenje, osudio je danas nedostatak nezavisnosti u sudstvu koji radi pod nalogom "autoritarnih vlasti".

Država agencija Anadolija javila je da je sud u Istanbulu sinoć izdao nalog za hapšenje Gulena koji se od 1999. godine nalazi u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji i kojeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << turske vlasti direktno optužuju za organizovanje državnog udara 15. jula kada je stradalo oko 270 ljudi."U nekoliko navrata sam osudio pokušaj puča u Turskoj i negirao da imam bilo kakva saznanja o tome i da sam u to umešan", rekao je Gulen u kratkom saopštenju i dodao da sudstvo u Turskoj nije nezavisno.

Prema njegovim rečima, nalog za njegovo hapšenje predstalja "još jedan primer tendencije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ka autoritarizmu i udaljavanju od demokratije".

Nalog za hapšenje Gulena otvora put ka podnošenju zvaničnog zahteva Vašingtonu za njegovo izručenje.

Gotovo 60.000 ljudi, među kojima vojna lica, sudije i prosvetni radnici, suspendovano je ili otpušteno posle neuspelog puča.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.