Francuska uvređena - povukla ambasadora iz Turske

Izvor: B92, 24.Okt.2020, 20:11

Francuska uvređena - povukla ambasadora iz Turske

Francuska je danas osudila izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je doveo u pitanje "mentalno zdravlje" francuskog kolege Emanuela Makrona.

Francuska je brzo reagovala i povukla svog ambasadora iz Turske.

"Komentari predsednika Erdogana neprihvatljive su. Vređanje i grubosti nisu način. Zahtevamo da Erdogan promeni politički smer, jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvatamo uvrede", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u saopštenju Jelisejska palate.

Munjevita reakcija zvaničnog Pariza usledila je posle današnje izjave Erdogana o Makronu da "sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih verskih zajednica je - prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje".

Turski predsednika je pre dve nedelje osudio kao provokaciju Makronove izjave o "islamskom separatizmu" i "potrebi da se islam u Francuskoj strukturira", preneo je Rojters.

Predlog zakona o borbi protiv "separatizma" u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nađe u parlamentu početkom decembra.

Erdogan je ranije danas kritikovao stavove svog francuskog kolege Makrona prema muslimanima, pozivajući ga ''da proveri svoje mentalno zdravlje”.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska zbog Erdoanove izjave o Makronu povlači ambasadora iz Turske

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Okt.2020

PARIZ - Nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogn danas oštro kritikovao francuskog predsjednika Emanuela Makrona zbog njegovog odnosa prema muslimanima i izjavio da mu je potrebna pomoć "za mentalno zdravlje", Francuska je brzo reagovala i povukla svog ambasadora iz Turske.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Francuska najavila povlačenje ambasadaora iz Turske

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2020, 10:06

Francuska je osudila izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je doveo u pitanje "mentalno zdravlje" francuskog kolege Emanuela Makrona zbog njegove izjave o karikaturama proroka Muhameda. Francuska je najavila i da će zbog Erdoganove izjave povući svog ambasadaora iz Turske.. ''Reči...

Nastavak na Vostok.rs...

Borel: Neprihvatjive Erdoganove reči upućene francuskom predsedniku Makronu

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2020

Evropski šef diplomatije Žozep Borel osudio je danas kao "neprihvatljive" izjave turskog predsednika upućene njegovom francuskom kolegi i pozvao Ankaru da prekine "tu opasnu spiralu konfrontacije"..."Reči predsednika Redžepa Tajipa Erdogana upućene predsedniku Emanuelu Makronu su neprihvatljive....

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.