Erdoganov zet srušio nacionalnu valutu

Izvor: B92, 11.Jul.2018, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdoganov zet srušio nacionalnu valutu

Vrednost turske valute je potonula gotovo 4 odsto na 4,7488 lira za dolar nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan za ministra finansija imenovao svog zeta.

“Ovome se apsolutno nismo nadali. Tržište je iščekivalo imenovanje vlade, a signal je jasan - ovo nije protržišna, već proerdoganovska vlada”, komentarisala je Nora Neuteboom, analitičarka holandske banke ABN Amro.

Brigu o turskim javnim finansijama tako preuzima 40-godišnji Berat Albayrak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je 2004. oženio Erdoganovu kćerku.

Diplomirao je poslovno i financijsko upravljanje na njujorškom Univerzitetu Pace, a 2015. postaje parlamentarni zastupnik došavši s mesta prvog čoveka kompanije Calik Holding, prenosi Poslovni dnevnik.

Te godine imenovan je i za ministra energetike a važi za jednog od najbližih Erdoganovih saradnika.

Njegovo imenovanje za ministra finansija oglasilo je zvono za uzbunu među stranim analitičarima koji smatraju da je to samo korak dalje u pogoršanju nezavisnosti monetarne politike i opšteg stanja turske ekonomije.

U predizbornoj kampanji Albayrak je tvrdio da je pad vrednosti lire od 20 odsto u ovoj godini rezultat “operacije sa stranom pozadinom” kojoj je cilj svrgavanje vlade.

Iz tih je reči evidentno da će novi ministar imati malo razumevanja za argumente finansijske zajednice koja tvrdi da je potonuće lire rezultat pregrevanja ekonomije i nedovoljno visokih kamatnih stopa.

A što se tiče monetarne politike, predsednik Erdogan već je u utorak otklonio svaku sumnju da će centralna banka moći da vuče poteze suprotne njegovom stavu.

Erdogan je naime potpisao uredbu kojom prisvaja ovlašćenja imenovanja guvernera centralne banke i njegovih zamenika, a mandat im se skraćuje s pet na četiri godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdoanov zet srušio nacionalnu valutu

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jul.2018

Vrijednost turske valute je potonula gotovo 4 odsto na 4,7488 lira za dolar nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdoan za ministra finansija imenovao svog zeta...Za analitičare nije sporan samo ulazak predsjednikovog zeta u prvu tursku vladu nakon promjene političkog sistema iz parlamentarnog u...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.