Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Avg.2020, 21:15

Erdogana ne plaše pretnje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da "sankcije i pretnje" neće odvratiti Tursku od traganja za energentima u istočnom Mediteranu.

"Po tom pitanju naša zemlja ima pravo i branićemo naša prava svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Nećemo ustuknuti pred sankcijama i pretnjama", izjavio je Erdogan.

Tenzije su u porastu u istočnom Mediteranu, gde su tokom prethodnih godina otkrivene >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << velike zalihe gasa. To je podstaklo apetite primorskih zemalja.

Ankara je u ponedeljak poslala istraživački brod u pratnji ratnih brodova u područje koje Grčka smatra svojom teritorijom.

Ministri spoljnih poslova članica EU sastali su se juče da bi izrazili solidarnost s Grčkom i pozvali na deeskalaciju.

Grčka vlada je pozvala na konkretne korake protiv Turske i evropske zemlje će o situaciji u istočnom Mediteranu razgovarati na sastanku krajem avgusta.

Francuska je kao znak podrške Grčkoj u četvrtak pojačala svoje vojno prisustvo u regionu. Odnosi Pariza i Ankare su napeti poslednjih meseci.

Erdogan je izjavio da je njegova zemlja spremna za dijalog, ali je danas ponovo žestoko napao Grčku, optužujući Atinu da na svojoj teritoriji maltretira muslimane i stanovništvo koje govori turski.

"Grčke vlasti treba da bez odlaganja obustave mere koje nalikuju državnom terorizmu. Napadaju se naše džamije i naše škole", rekao je turski lider ali izjavu nije potkrepio dokazima ni detaljima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.