Erdogan želi da kupi ruske avione

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 13:13

Erdogan želi da kupi ruske avione

Dok pokušava da nabavi američke borbene avione F-16, Turska bi istovremeno mogla da kupi i ruske letelice, samo druge namene.

Naime, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da prilikom sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom planira da razgovara sa njim o nabavci ruskih amfibijskih aviona za borbu protiv šumskih požara.

Po povratku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa samita NATO u Vilnjusu, Erdogan je rekao da su turske vlasti izdvojile Upravi za saniranje posledica elementarnih nepogoda izdvojila 100 miliona lira za nabavku helikoptera i aviona.

"Ako Bog da, računamo na to da ću prilikom ličnog sastanka sa Putinom razgovarati sa njim o nabavci nekoliko aviona amfibija koje imaju, jer oni značajno utiču na gašenje požara", rekao je Erdogan, prenosi sputnjik.

Kako je dodao, nabavka dve ili tri takve letelice pozitivno će uticati na napore u suzbijanju šumskih požara.

Kako se podseća u tekstu, u većem delu Turske vladaju "afričke" vrućine sa temperaturom iznad 30 stepeni, dok se sutra očekuje skok do 44 stepena u nekoliko regiona. Usled visokih temperatura bukte i šumski požari u različitim delovima zemlje.

Ruski avioni Be-200 u februaru su gasili požare u Turskoj koji su izbili nakon zemljotresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.