Erdogan uzvraća udarac, hapšenje i predaja pučista

Izvor: RTS, 16.Jul.2016, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan uzvraća udarac, hapšenje i predaja pučista

Posle neuspešnog pokušaja vojnog udara u Turskoj, zvaničnici u toj zemlji ističu da vlada drži situaciju pod kontrolom i da je na pravi način "odgovorila teroristima" i "paralelnim strukturama". General Umit Dundar kaže da je poginulo 190 ljudi, među kojima je 41 policajac, dva vojnika, 47 civila i 104 "zaverenika", a premijer Binali Jildirim kaže da je nastradao 161 pobunjenik. Uhapšeno je više hiljada pripadnika vojske. Svih pet bojnih brodova koji su isplovili tokom pokušaja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << puča vratili su se u vojnu luku Golčuk, ali se ništa ne zna o komandantu mornarice.

22.55 - Bivši komandant ratnog vazduhoplovstva, uhapšeni general Akin Ozturk, je jedan od organizatora neuspelog puča, tvrdi jedan visoki turski zvaničnik.
21.40 - Turska vlada saopštila je da je tokom neuspelog puča poginulo 265 ljudi, od čega 161 civil i 104 pučista, javlja Bi-Bi-Si.
20.05 - Redžep Tajip Erdogan obratio se pristalicama na skupu u Istanbulu.
19.30 - Hiljade ljudi okupilo se u Istanbulu i Ankari u znak podrške turskom predsedniku, javlja AFP.

18.55 - Nijedno područje nije van vladine kontrole, ali je rano reći da je pretnja eliminisana, kaže ministar odbrane Turske Fikri Isik.
18.45 - Uhapšen je i komandant Treće turske armije. Preti mu optužnica za izdaju. 
18.15 - Uhapšen komandant Druge turske armije Adem Huduti, kao i sudija Ustavnog suda Alparslan Altan, javlja Rojters. Četiri glavne političke stranke u Turskoj osudile pokušaj puča.
17.30 - "Turkiš erlajns" od danas normalno nastavlja sa letovima
17.15 - Pučisti koristili Votsap kao glavni kanal komunikacije u pripremi za pokušaj vojnog udara, javlja Anadolija.
17.00 - Premijer Turske poručuje da neće praviti "Sudnji dan" za civile i novinare koji su podržali pokušaj prevrata.
16.00 - Turska ponovo otvorila granicu sa Bugarskom, kaže bugarski premijer Bojko Borisov.
15.45 - Baza Indžirlik u Turskoj blokirana, isključena struja, javlja Si-En-En.  
15.30 - Vratili se svi brodovi u luku Golčuk, uključujući fregatu, admirala nema.
15.25 - Grčka: Vratićemo turski vojni helikopter, o vojnim licima kasnije.
15.05 - Okončana operacija protiv pučista u Generalštabu turske vojske, javlja Si-En-En Turk.
14.50 - Turska avio-kompanija "Turkiš erlajns" otkazala je 925 domaćih i međunarodnih letova, prenela je Anadolija.

14.30 - Fetulah Gulen tvrdi da nema veze sa pokušajem puča, prenosi Rojters
14.20 - Turske vlasti uklonile sa dužnosti 2.745 sudija, objavila je turska televizija NTV, pozivajući se na saopštenje Visokog saveta sudija i tužilaca.
13.55 - Oko 100 pripadnika oružanih snaga Turske uhapšeno u vazdušnoj bazi u Dijarbakiru.
13.20 - Kompanija "Turkiš erlajns" ponovo normalno leti posle sinoćnjeg pokušaja vojnog puča, a ponovo je za prolaz tankera otvoren i moreuz Bosfor, javljaju turski mediji.
12.35 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je turskom narodu da se bori za demokratiju i mir, prenosi Rojters. U SMS poruci pretplatnicima u Turskoj poručio im je da izađu na ulice i ustanu protiv manjeg dela vojnog vrha.
12.30 - Grupa pobunjeničkih vojnika preuzela je fregatu u turskoj bazi Golčuk, rekao je turski vojni izvor, prenosi Rojters.  
12.00 - Pučisti koji su pokušali da napadnu hotel u Marmarisu koji je Erdogan napustio nekoliko sati ranije, pobegli su iz tog regiona. Osam članova posade turskog helikoptera koji je sleteo na sever Grčke uhapšeni su. Atina navodi da su tražili azil u Grčkoj.

11.30 - Turski premijer Binali Jildirim ističe da je uhapšeno 2.839 pripadnika vojske i da su među njima obični vojnici kao i visoko rangirani oficiri. 
11.15 - Oko 700 vojnika se predalo i izašlo iz Generalštaba u Ankari. Unutra ostalo još oko 150.
Premijer Jildirim rekao je da je nacija na pravi način odgovorila "teroristima" i istakao da su vojni udar pokušale "paralelne strukture" u oružanim snagama Turske, javlja Rojters.

Kako je rekao, incident je pokazao da Turska ima veliko demokratsko iskustvo.
"Prva faza je gotova. Biće preduzete mere protiv onih koji su pokušali da diskredituju našu naciju", poručio Jildirim.
Naveo je da je među pučistima najmanje 20 mrtvih i 30 ranjenih. Pozvao je građane da napune večeras gradske trgove noseći turske zastave.
Istakao je da je situacija potpuno pod kontrolom i da se hapšenja nastavljaju.
"Smrtna kazna nije predviđena Ustavom, ali Turska će razmotriti pravne izmene kako bi osigurala da se ovo više ne ponovi", dodao je Jildirim.
General Umit Dundar je poručio da je "Turska je zauvek zatvorila poglavlja pučeva i da ono nikada ne treba da bude ponovo otvoreno". Dodao je i da "niko ko izda zemlju neće proći nekažnjeno".
Ocenio je da je pokušaj državnog udara sprečen brzim merama turske policije i tužilaca.
U međuvremenu je agencija Anadolija javila da će bivši komandant vazduhoplovnih snaga Turske general Akin Ozturk i komandant Odeljenja za podršku i obuku Oružanih snaga general Metin Ijidil biti procesuirani zbog veleizdaje.

Tužilaštvo u Ankari je pokrenulo proceduru u cilju procesuiranja Akina i Ijidila.
Turska državna agencija Anadolija objavila je da se svih pet bojnih brodova koji su isplovili tokom noćašnjeg pokušaja puča u toj zemlji vratili u vojnu luku Golčuk na severoistoku Turske, ali da se ništa ne zna o komandantu mornarice.
AP prenosi da je turska agencija navela da se u pomorsku bazu vratilo pet fregata i jedna korveta. U izveštaju stoji da nije jasno da li se komandant mornaričke flote admiral Vejsel Kosele, za kojeg se ne zna gde je, bio na jednom od tih brodova.
Grčki vojni izvori objavili su ranije danas da je turska grupa koja se protivi vladi u Ankari preuzela kontrolu nad fregatom u turskoj pomorskoj bazi Golčuk. Rojters je preneo da je otet i komandant turske flote kojeg otmičari drže kao taoca.
Kako navodi Anadolija, nakon neuspelog vojnog udara koji su pokušali da izvedu pripadnici turskih oružanih snaga, "odani terorističkoj organizaciji koju vodi Fetulah Gulen", pokrenut je niz istraga u okviru kojih je uhapšeno više vojnika i oficira, članova te organizacije.
Za to vreme blizu 700 vojnika i oficira položilo je oružje i izašlo iz sedišta Generalštaba turskih oružanih snaga, a potom se predali policijskim snagama.

Oni su svi lišeni slobode i biće procesuirani zbog pokušaja državnog udara, javlja agencija Anadolija.
Kako se navodi, oficiri koji su razgovarali sa građanima tvrdili su da su ih nadređeni pozvali u Generalštab i kazali im da je u toku neka vežba.
U kompleksu Generalštaba turske vojske u Ankari ostalo je blizu 150 naoružanih vojnika, ali su turske bezbednosne snage uspele da okončaju operaciju protiv pučista u Generalštabu, javila je televizija Si-En-En Turk.
Turske vlasti su obavestile SAD da je vazdušni prostor iznad baze Indžirlik zatvoren dok vojska ne preuzme punu kontrolu nad situacijom na tom području.
Prema navodima izvora, turske vlasti žele da budu sigurne da su celokupne vazduhoplovne snage turske vojske u rukama provladinih snaga, pošto se tokom pokušaja puča desilo da su pučisti leteli nekim avionima.
Konzulat SAD u Turskoj saopštio je da lokalne turske vlasti sprečavaju poletanje i sletanje iz baze Indžirlik u blizini grada Adana, kojoj je isključena struja.
Turska policija uhapsila je stotinak vojnih oficira u vojnim bazama u Dijarbakiru i drugim regionima na jugoistoku Turske naseljenim većinom Kurdima, rekli su bezbednosni izvori. 
Nekoliko hapšenja izvršeno je i u drugim vojnim bazama u provincijama Sanliurfa, Hakari i Bingol na jugoistoku Turske koje su naseljene većinskim kurdskim stanovništvom.
Među skoro 3.000 uhapšenih nalazi se i komandant Druge armije general Adem Huduti, kao i sudija ustavnog suda Alparslan Altan.
Huduti je najviši vojni zvaničnik koji je uhapšen do sada, prenela je Anadolija.
Druga armija stacionirana u Malatiji zadužena je za zaštitu turske granice sa Sirijom, Irakom i Iranom, navodi Rojters.
Sudija Altan najviši je pravosudni zvaničnik među uhapšenima.
Turske vlasti uhapsile su 10 članova Državnog saveta, najvišeg pravno-administrativnog tela u toj zemlji i tragaju za još 140 članova Kasacionog suda u sklopu istrage oko neuspelog pokušaja vojnog puča u Turskoj, objavila je turska televizija NTV. 
Posle neuspelog puča, sa dužnosti je uklonjeno pet članova Visokog saveta sudija i tužilaca  najvišeg sudskog tela u Turskoj, objavila je turska državna novinska agencija Anadolija, a preneo je Rojters. Turske vlasti uklonile sa dužnosti ukupno 2.745 sudija.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je naciji da njegova vlada drži vlast nakon pokušaja puča.
Vladini zvaničnici kažu da je pokušaj udara propao, nakon što su građani noćas izašli na ulice i suprotstavili se vojnicima koji su pokušali da preuzmu vlast.
Načelnik Generalštaba Hulusi Akar je spasen, nakon što je držan kao talac u bazi nedaleko od Ankare, navodi Rojters.

Na fotografijama, koje je objavio Si-En-En Turk, vidi se kako više desetina vojnika hoda između tenkova držeći ruke uvis i predajući se vladinim snagama na jednom mostu u Istanbulu.
Građani, od kojih su pojedini mahali zastavama, popeli su se na tenkove.
"Oni su uperili narodno oružje protiv naroda. Predsednik, kojeg je 52 odsto naroda dovelo na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Vlada, koju je doveo narod na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Neće uspeti dok god im se suprotstavljamo rizikujući sve", rekao je Erdogan obraćajući se pristalicama ispred aerodroma "Ataturk" u Istanbulu.
Ministar pravde Bekir Bozdag rekao je da su bezbednosne snage porazile "zaverenike puča" na nekoliko mesta, među kojima su zgrade policije i vlade, ističe Anadolija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TURSKI GENERALŠTAB: Pučisti oteli vojne komandante

Izvor: Kurir, 16.Jul.2016

...Vojni zvaničnik, koji zamenjuje načelnika Hulusija Akara, otetog u pokušaju puča, a kasnije oslobođenog, rekao je da su vojni komandanti odvedeni na nepoznate lokacije i da ih i dalje kao taoce drže organizatori puča..Dundar je dodao i da je ubijeno 104 zaverenika, kao i da je Turska zauvek...

Nastavak na Kurir...

Erdogan poručio Americi: Predajte teroristu!

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jul.2016

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u subotu uveče na skupu podrške u Istanbulu da ponovo poručuje američkim prijateljima da "kada nama predaju tog glavnog teroristu iz Pensilvanije, sve će biti gotovo i jasno."..- Kao naš prijatelj i partner, Amerika mora predati određenu osobu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.