Erdogan uskoro u Rusiji o izvozu žitarica

Izvor: VOA, 29.Avg.2023, 10:06

Erdogan "uskoro" u Rusiji o izvozu žitarica

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uskoro će posetiti Rusiju kako bi razgovarao o izvozu žitarica, izjavio je portparol turske vladajuće partije. Nije potvrđeno da li će se sresti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Turska i UN su prošle godine posredovale u postizanju sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine, iz kojeg se Rusija ove godine povukla. Ankara nastoji da ubedi Rusiju da se vrati sporazumu, uz pomoć kojeg su iz ukrajinskih crnomorskih luka mogle da se izvezu desetine miliona tona žita. Otkako je sporazum propao, ruske snage su gađale ukrajinske luke i silose sa žitom. Omer Čelik, portparol Erdoganove stranke, rekao je da će turski "uskoro" posetiti rusko crnomorsko letovalište Soči, ali nije precizirao da li će se sastati sa ruskim predsednikom. "Posle ove posete može doći do razvoja događaja i do novih faza u vezi sa dogovorom o izvozu žitarica", rekao je na konferenciji za novinare.  I iz Kremlja je ranije saopšteno da postoji mogućnost da se dvojica lidera uskoro sastanu. Blumberg je objavio, citirajući dva anonimna izvora, da se očekuje da će se Erdogan sastati sa Putinom u Rusiji sledeće nedelje.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Sastanak Erdogana i Putina 4. septembra u Sočiju

Izvor: Blic, 29.Avg.2023

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastaće se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju u ponedeljak, 4. septembra, javio je turski medijski servis "Haberturk" pozivajući se na neimenovane izvore.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.