Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2018, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan u Nemačkoj - "isplivali" stari konflikti

Drugog dana zvanične posete Nemačkoj, turski predsednik Režep Tajip Erdogan sastao se sa nemačkim predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom i sa kancelarkom Angelom Merkel. Lideri su jedni drugima uputili dosta oštrih kritika, a opšti utisak je da, iako je napravljen prvi korak ka otopljavanju odnosa, stare nesuglasice nisu prevaziđene.

Izvor: N1

Ispred dvorca Belvi, kontroverzni gost je dočekan uz najveće vojne počasti. Sa nemačkim kolegom, turski >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << predsednik je razgovarao iza zatvorenih vrata, konferencije za novinare nije bilo, a mnogi nemački političari otkazali su dolazak na državni banket organizovan u predsedničkoj palati u Erdoganovu čast.

Sa kancelarkom Angelom Merkel Erdogan je razgovarao o ekonomiji, ljudskim pravima i migrantima. Na površinu su isplivali i stari konflikti. Dok kancelarka traži da se iz turskog pritvora pusti 35 nemačkih državljana uhapšenih posle puča 2016. godine, Erdogan zahteva izručenje nemačkih gulenista.

"Ovde se nalaze hiljade pripadnika kurdske terorističke organizacije, isto tako, ovde je na stotine pripadnika terorističke organizacije Fetulaha Gulena", rekao je Erdogan.

Postoji strateški interes za dobrim odnosima, ali s druge strane, postoje i brojne duboke nesuglasice koje moramo prevladati. Više nego nesuglasice, to su razlike, naročito oko slobodnog, demokratskog i otvorenog društva, odgovorila je Merkel.

 I pored razlika, analitičari kažu da je otopljavanje odnosa sa Ankarom u interesu Berlina.

"Ukoliko se Turska povuče iz NATO-a, to će biti snažan udarac za Nemačku. Berlin želi da Turska ostane članica alijanse, jer Turska apsorbuje veliki deo izbeglica. Iako je Nemačka nezadovoljna mnogim potezima Ankare, ipak mora da prigrli Tursku, jer će se u suprotnom, Turska okrenuti Rusiji", ocenio je Gu Sivej, profesor političkih nauka  na Univerzitetu u Bonu.

Moguće da su zato nemačke vlasti izašle u susret turskom predsedniku - novinaru Dileku Dundaru, žestokom kritičaru Erdogana, zabranjen je dolazak na konferenciju za štampu, a jedan fotoreporter koji je nosio majicu na kojoj je pisalo "Sloboda za novinare zatvorene u Turskoj" izbačen je sa konferencije.

Na ulici ga je dočekalo još novinara, koji zahtevaju puštanje više od 100 kolega iz turskih zatvora.

Posetu Nemačkoj Erdogan namerava da završi u Kelnu, gde će održati govor prilikom otvaranja tek izgrađene džamije, inače jedne od najvećih u Evropi.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Analitičar: Berlin želi Tursku u NATO-u

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2018

Drugog dana zvanične posete Nemačkoj, turski predsednik Režep Tajip Erdogan sastao se sa nemačkim predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom i sa kancelarkom Angelom Merkel. Lideri su jedni drugima uputili dosta oštrih kritika, a opšti utisak je da, iako je napravljen prvi korak ka otopljavanju...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.