Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jul.2016, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan proglasio vanredno stanje u državi

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je tromjesečno vanredno stanje u državi nakon pokušaja puča.

Erdogan je ovu odluku saopštio nakon sastanka Nacionalnog bezbjednosnog savjeta u Ankari, koji je trajao pet sati, i rekao da odluka nije protivzakonita i da ne ruši nikakve demokratske slobode.

On je naglasio da pokušaj zavjere možda nije gotov i da je moguće da postoji još planova da se nasilno preuzme vlast, te dodao da evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zemlje nemaju pravo da kritikuju odluku o proglašenju vanrednog stanja.

Turski predsjednik je rekao da je ova odluka u granicama Ustava, i naveo da je cilj da se brzo i efikasno preduzmu mjere protiv pristalica imama Gulena.

Erdogan je takođe pohvalio one koji su poginuli boreći se protiv zavjere, i nazivajući ih mučenicima rekao da "nacija nikada neće zaboraviti njihovu hrabrost i žrtvu".

Predsjednik Turske je istakao da je samo manjina oružanih snaga umiješana u prošlonedjeljni pokušaj puča, ali je dodao da još nije jasno koliko ljudi je tačno učestvovalo.

"Jasno je da je u pitanju manjina oružanih snaga. Teroristička organizacija je pokušala da izvede da manjina dominira nad većinom", rekao je Erdogan u intervjuu za kanal Al Džazira, prenosi Rojters.

On je ponovo optužio imama Fetulaha Gulena koji živi u SAD da je organizator neuspjelog puča i često o njemu i njegovim pristalicama govori kao "terorističkoj organizaciji", podsjetio je Rojters.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.