Erdogan preti da će ugasiti Ustavni sud

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2016, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan preti da će ugasiti Ustavni sud

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kazao je danas da presuda Ustavnog suda kojom je naloženo oslobađanje iz pritvora dvojice novinskih urednika predstavlja korak protiv države i upozorio ovaj sud da bi ponavljanjem sličnih odluka mogao da dovede u pitanje sopstveno postojanje, prenosi Rojters.

Ustavni sud je prošlog meseca doneo odluku da je pritvaranje Kana Dindara i Erdema Gila, glavnog urednika i šefa redakcije u Ankari turskog opozicionog lista "Džumhurijet" bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "nezakonito" i da je narušilo individualnu slobodu i bezbednost.

Rojters podseća da su njih dvojica uhapšena prošlog novembra pod optužbom da su svesno pomagali naoružanu terorističku organizaciju i objavljivali materijal kojim je narušena državna bezbednost, a da su kasnije oslobođeni.

"Ova institucija (Ustavnog suda, prim. nov.), uključivanjem njenog predsednika i nekih članova, nije se uzdržala od donošenja odluke koja je usmerena protiv države i naroda, vezane za konkretni primer jednog od najvećih napada na Tursku u poslednje vreme. Nadam se da Ustavni sud neće ponovo pokušati nešto slično, čime će otvoriti debatu o sopstvenom postojanju i legitimnosti", rekao je Erdogan na mitingu u gradu Burdur na jugozapadu Turske koji je prenošen uživo na televiziji.

"Džumhurijet" je u maju prošle godine objavio fotografije, video snimke i članak koji je pokazao kako su turski obaveštajni zvaničnici 2014. kamionima prebacivali oružje u Siriju, podseća Rojters.

400

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan zapretio da će ugasiti turski Ustavni sud

Izvor: Blic, 11.Mar.2016

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kazao je danas da presuda Ustavnog suda kojom je naloženo oslobađanje iz pritvora dvojice novinskih urednika predstavlja "korak protiv države" i upozorio je ovaj sud da bi ponavljanjem sličnih odluka mogao da dovede u pitanje sopstveno postojanje...Ustavni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.