Erdogan preti: Ili tako ili ćete se suočiti sa bolnim događajima na terenu

Izvor: B92, 05.Sep.2020, 17:47

Erdogan preti: Ili tako ili ćete se suočiti sa bolnim događajima na terenu

Ankara -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je Grčku da će morati da uđe u razgovore oko spornih delova u istočnom Sredozemlju.

Erdogan je zapretio Grčkoj da će se u suprotnom suočiti sa posledicama.

"Ili će razumeti jezik politike i diplomatije ili će se suočiti sa bolnim događajima na terenu", rekao je on danas prilikom otvaranja bolnice u Istanbulu.

Govoreći o područjima koja su u istočnom Sredozemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčka i Kipar označili kao svoje ekonomske pomorske zone, Erdogan je rekao da će Grčka shvatiti da "Turska ima političku, ekonomsku i vojnu moć da cepa nemoralne mape i nametnuta dokumenta".

Naglasio je da je Turska "spremna za svaku mogućnost i rezultat".

Grčka i Turska spore se oko pomorskih granica nakon otkrića znatnih nalazišta gasa, a dve države poslednjih nedelja izvele su više vojnih vežbi.

Ankara tvrdi da Grčka nema pravo da eksploatiše gas.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je ranije na Tviter nalogu da su se Grčka i Turska, članice Alijanse, "dogovorile da započnu tehničke pregovore u NATO-u", s ciljem sprečavanja bilo kakvih incidenata u istočnom Mediteranu, gde se turski brod za seizmičko traganje za naftom i gasom u podmorju, u pratnji ratnih brodova nalazi u grčkim vodama od 10. avgusta.

Atina je zatim negirala da će biti pregovora s Ankarom o deeskalaciji u istočnom Mediteranu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.