Erdogan potvrdio dolazak u Sarajevo na predizborni skup turske dijaspore

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Maj.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan potvrdio dolazak u Sarajevo na predizborni skup turske dijaspore

SARAJEVO - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je u petak kako tijekom svibnja u Sarajevu planira održati središnji predizborni skup s Turcima koji žive u inozemstvu, no bosanskohercegovačke vlasti za sada nemaju nikakvu službenu najavu takvog događaja.

Erdogan koji se priprema za izvanredne parlamentarne i predsjedničke izbore u svojoj zemlji je, prema turskom listu "Hurriyet", kazao kako je Sarajevo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << postalo izborom odredišta za predizborno okupljanje turske dijaspore nakon što su neke druge europske države najavile kako neće dopustiti da se na njihovom tlu organiziraju takvi skupovi.

"U situaciji u kojoj neke zemlje raspravljaju hoće li nam dopustiti voditi kampanju, više volimo okupiti se s našim građanima u BiH", kazao je Erdogan novinarima 3. svibnja po povratku s puta u Južnu Koreju.

Dodao je kako očekuje da na to okupljanje dođu i Turci koji borave u drugim europskim državama.

Turski su mediji ranije najavili kako bi Erdoganov predizborni miting mogao biti organiziran 20. svibnja, vjerojatno u nekoj od većih dvorana u Sarajevu, no vlasti u BiH o tome nisu dobile nikakvu najavu ili obavijest.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje kazao je Hini kako do njih nije stigla nikakva informacija iz Ankare, a pretpostavka je da bi u ovom slučaju domaćin Erdoganu svakako bilo Predsjedništvo BiH s obzirom da je riječ o šefu države.

Pretpostavka je i to kako bi u slučaju održavanja ovakvog skupa organizator moglo biti tursko veleposlanstvo ili neka od nevladinih organizacija, a procedura je takva da bi oni za to morali tražiti dopuštenje lokalnih vlasti u Sarajevu.

"Lokalne vlasti, naravno i policija, daju dopuštenje za takve skupove", kazao je Regoje.

Erdogan bi se na takvom skupu mogao pojaviti kao govornik, a to je opet stvar organizatora.

U BiH živi veliki broj turskih državljana, a organizacije koje ih okupljaju izrazito su aktivne u iskazivanju potpore Erdoganu, posebice nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja državnog udara.

Pod pritiskom Ankare aktivnosti u BiH bio je prisiljen prekinuti Fetulah Gullen, Erdoganov glavni politički oponent koji je financijski pomagao funkcioniranje mreže obrazovnih institucija koje su djelovale pod nazivom "Bosna - Sema".

Erdogan je uspostavio izrazito bliske veze s Bakirom Izetbegovićem, aktualnim predsjedateljem Predsjedništva BiH i predsjednikom vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA)

Izvanredni predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj, kojima Erdogan planira učvrstiti svoju vlast, trebali bi biti održani 24. lipnja.

Vlasti u Njemačkoj i Austriji, gdje također živi veliki broj Turaka, zabranile su održavanje predizbornih skupova Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) strahujući od nasilja koje bi moglo izbiti između Erdoganovih pristalica i protivnika.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.