Erdogan o nemačkoj rezoluciji: Odnosi su već narušeni

Izvor: B92, 02.Jun.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan o nemačkoj rezoluciji: Odnosi su već narušeni

Ankara -- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da će rezolucija Bundestaga o zločinima Turaka nad Jermenima uticati na odnose dve zemlje.

Nakon skoro jednoglasne odluke da se masakr koje je izvršilo Otomansko carstvo okarakteriše kao genocid, Ankara je opozvala svog ambasadora iz Berlina, a potom se oglasio i Erdogan koji se nalazi u državnoj poseti Keniji.

“Nemačka rezolucija će značajno uticati na odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turske i Nemačke. Opozvali smo ambasadora i sada ćemo razmotriti kakve će korake Ankara preduzeti u budućnosti“, rekao je Erdogan.

Premijer Turske Binali Jildirim žali zbog odluke nemačkog Bundestaga i kaže da se radi o rasističkom jermenskom lobiju koji ima jak uticaj na Bundestag.

Vladajuća partija je saopštila da je potez Nemačke značajno oštetio odnose dve zemlje, dok je zamenik premijera Numan Kurtulmuš nazvao rezoluciju istorijskom greškom.

Nemački parlament izglasao je rezoluciju po kojoj je turski zločin nad Jermenima 1915. i 1916. godine proglašen genocidom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.