Erdogan ne popušta SAD, okreće se Nemačkoj

Izvor: Mondo, 26.Sep.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan ne popušta SAD, okreće se Nemačkoj

Turski predsednik Tajip Erdogan izjavio je danas da će turski sud, a ne političari, odlučiti o sudbini pritvorenog američkog sveštenika Endrua Bransona, koji je optužen za terorizam.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

"Kao predsednik, ja nemam pravo da naredim njegovo oslobađanje. Naše pravosuđe je nezavisno i hajde da sačekamo da vidimo kakvu će presudu doneti", rekao je Erdogan u intervjuu agenciji Rojters u Njujorku.

Američki >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << državni sekretar Majk Pompeo u ponedeljak je izjavio da se nada da će Turska osloboditi Bransona ovog meseca.

Erdogan, međutim, kaže da će 12. oktobra biti održano još jedno saslušanje, da presudu donosi sud i da turski političari nemaju nikakav uticaj.

Ako bude proglašen krivim, Branson može da dobije do 35 godina zatvora.

Besan zbog Bronsonovog hapšenja, predsednik SAD Donald Tramp je u avgustu odobrio dupliranje tarifa na aluminijum i gvožđe koji se uvoze iz Turske, dok je Turska povećala tarife na američke automobile, alkohol i cigarete.

Turska lira je izgubila oko 40 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar zbog diplomatskog spora dve zemlje.

Erdogan, međutim, tvrdi da Bronsonov slučaj ni na koji način ne utiče na tursku ekonomiju, ističući da su trenutni ekonomski izazovi u Turskoj preuveličani i da će ta zemlja prevazići probleme.

Govoreći o visokim kamatnim stopama, Erdogan je ponovio da se protivi toj odluci jer će, između ostalog, oterati investitore, ali je i istakao da ona pokazuje da je Centralna banka Turske nezavisna.

Erdogan će, kako bi privukao investitore i podstakao ekonomiju, 28. septembra otputovati u Nemačku, u kojoj živi više miliona Turaka.

"Želimo da prevaziđemo sve probleme i da kreiramo topliji odnos između Nemačke i Turske, kakav smo ranije imali", rekao je Erdogan, ističući da će se sresti i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.