Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jun.2019, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan ne odustaje od kupovine ruskog raketnog sistema S-400

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da neće odustati od kupovine ruskih odbrambenih raketa S-400 i pored američkih upozorenja.

"Postigli smo sporazum sa Rusijom. Odlučni smo. Nema govora o odustajanju", rekao je Erdogan, prenela je turska agencija Anadolija.

Želja Ankare da kupi ruske protivvazdušne sisteme S-400 je veliki izvor napetosti između Turske i SAD, koje su NATO saveznice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Američka vojska sumnja da bi ruski sistem mogao da dođe do tehnoloških tajni njenih najmodernijih aviona F-35, koje je Ankara takođe naručila.

"To je završena stvar", već nekoliko nedelja govore turski lideri u vezi ruskih raketa. Ruske rakete bi mogle da budu isporučene ovog leta i da podstaknu oštre mere odmazde Amerike.

O tome su telefonom razgovarali prošle srede Erdogan i američki predsednik Donald Tramp. Erdogan je ponovio predlog da se formira zajednička radna grupa. Tramp i Erdogan će se sastati na margini samiga G20 krajem juna u Japanu u poslednjem pokušaju da nađu rešenje.

"Ako ode do kraja i primi S-400 rakete Turska će to skupo platiti", ponovio je prošle srede portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus, i ponovo zapretio da će suspendovati prodaju aviona F-35 Turskoj, i uvesti joj vrlo stroge sankcije.

Dan kasnije je visoka zvaničnica Pentagona, Ketrin Vilbarger, rekla je da bi sprovođenje te transakcije bilo poražavajuće za program F-35 ali takođe za "interoperabilnost Turske sa NATO-om".

Ona je rekla da čak i ako američka adminsitracija ne bude želela da uvede sankcije Turskoj zbog te nabavke moguže da će je na to naterati Kongres.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Erdogan ne odustaje od kupovine ruskog raketnog sistema S-400

Izvor: Danas, 04.Jun.2019

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da neće odustati od kupovine ruskih odbrambenih raketa S-400 i pored američkih upozorenja.  Članak Erdogan ne odustaje od kupovine ruskog raketnog sistema S-400 se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.