Erdogan: Učestvovaćemo u osvajanju Mosula

Izvor: RTS, 11.Okt.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Učestvovaćemo u osvajanju Mosula

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan je izjavio da je Turska, uprkos protivljenju Iraka, odlučna u uzimanju učešća u eventualnoj operaciji osvajanja iračkog grada Mosula, koji kontroliše Islamska država, a iračkom premijeru je poručio da "treba da zna svoje mesto".
Tursko-irački odnosi postali su zategnuti pošto je Ankara krajem prošle godine na sever Iraka poslala snage za obuku lokalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << boraca, što Bagdad smatra kršenjem svog suvereniteta.

Irak je više puta tražio povlačenje Turske, što Ankara ignoriše.
Erdogan je naveo da se turske snage neće povući iz baze kod Mosula, rekavši da turska vojska ne prima naređenja iz Bagdada, prenosi AP.
Turska obučava borce za borbu protiv džihadista kako bi pomogli u ponovnom osvajanju Mosula, koji je pod kontrolom Islamske države.
Tenzije između Ankare i Bagdada eskalirale su ponovo prošle nedelje zbog prisustva turskih vojnika na severu Iraka i upozorenja Ankare da bi u Mosulu mogli da izbiju sektaški sukobi ako taj većinski sunitski region bude stavljen pod kontrolu šiitske milicije.
Erdogan je iračkom premijeru Hajdaru el Abadiju poručio da "treba da zna svoje mesto" i da njegova "vika nema značaj za Tursku".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.