Erdogan: Šaljemo pomoć u Alepo čim počne primirje

Izvor: B92, 12.Sep.2016, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Šaljemo pomoć u Alepo čim počne primirje

Ankara -- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja poslati humanitarnu pomoć u Alepo čim dogovor o primirju u Siriji stupi na snagu.

Erdogan je rekao da će Turska poslati hranu, odeću i igračke za decu najugroženijem stanovništvu na severu Sirije.

On je obećao pomoć prvog dana muslimanskog praznika Kurban bajrama, navodeći da će humanitarna pomoć biti dostavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sumrak, specifičnim putevima.

Prema njegovim rečima, turska humanitarna organizacija Crveni polumesec, u saradnji sa agencijama za vanredne situacije, pokušaće da dostavi pomoć i u gradove Jarablus i al Rai.

Turska, koja je prošlog meseca započela operacije na severu Sirije, pomogla je sirijskim pobunjenicima da preuzmu Jarablus od Islamske države.

U Siriji bi večeras s početkom muslimanskog praznika Kurban bajrama trebalo da stupi na snagu prekid vatre.

SAD i Rusija su prošle nedelje postigli dogovor o Siriji koji predviđa da prekid vatre u celoj zemlji stupi na snagu 12. septembra, po zalasku sunca.

Pobunjeničke grupe u Siriji različito su reagovale na postignut dogovor, dok je vlada Bašara el Asada podržala prekid vatre.

Sirijski predsednik ranije tokom dana bio je na molitvi povodom Kurban bajrama u džamiji u predgrađu Daraje, gde su se pobunjenici krajem avgusta predali posle četvorogodišnje opsade provladinih snaga.

Ovaj prekid vatre mogao bi da bude "prekretnica" u sukobu u kojem je poginulo skoro 500.000 ljudi, ako ga budu poštovali sirijska vlada koju podržava Moskva i pobunjeničke grupe koje imaju podršku Vašingtona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.