Erdogan: Sada smo sa TANAP-om korak bliže

Izvor: B92, 12.Jun.2018, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Sada smo sa TANAP-om korak bliže

Eskišehir -- U turskom gradu Eskišehiru svečano je pušten u rad Transanadolijski gasovod, koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je svečano otvorio gasovod, a ceremoniji otvaranja prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, na poziv tuskog predsednika, doputovao danas u Eskišehir.

"Ovaj gasovod je proizvod bliskog prijateljstva između Turske i Azerbejdžana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tranzitne zemlje su takođe odigrale ključnu ulogu. Sa ovim projektom, gas iz Azerbejdžana će prvi put biti isporučen Evropi", izjavio je Erdogan na toj ceremoniji.

TANAP je ne samo važan zbog očuvanja energetske bezbednosti, već i zbog poboljšanja životnog standarda u zemljama kroz koje gasovod prolazi, dodao je predsednik Turske, a prenose turski mediji.

Erdogan je naveo da ovaj projekat predstavlja veliki doprinos miru i stabilnosti u regionu, i zahvalio se SAD i EU zbog njihove podrške projektu.

"Sada smo korak bliže tome da postanemo energetsko čvorište", poručio je on.

U ovom projektu, azerbejdžanska kompanija SOCAR ima udeo od 51 odsto, turski BOTAS udeo od 30 odsto, kompanija BP drži 12 odsto, a SOCAR Turska ima 7 odsto udela.

Predsednik Azerbejdžana je rekao da TANAP predstavlja "pobedu Turske i Azerbejdžana", i da te dve zemlje ovim projektom zajedno ispisuju energetsku istoriju 21. veka.

Otvaranju gasovoda prisustvovao je veliki broj šefova vlada, ministara energetike i direktora energetskih kompanija.

TANAP-om će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope.

Gasovod TANAP, vredan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Izgradnja tog projekta počela je u martu 2015. godine, a prve isporuke gasa preko TANAP-a planirane su za ovu godinu.

Taj gasovod će, kada se do 2020. godine priključi na Transjadranski gasovod (TAP), isporučivati 10 milijardi kubnih metara Evropi.

Do 2023. godine, kapacitet TANAP-a će porasti na 23 milijarde kubnih metara godišnje, a do 2026. godine na 31 milijardu kubnih metara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.