Erdogan: Razgovaraću s Putinom o hemijskom masakru

Izvor: B92, 12.Apr.2018, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Razgovaraću s Putinom o "hemijskom masakru"

Turski predsednik Erdogan saopštio da nema nameru da prekida odnos sa Rusijom i da će razgovarati sa Putinom o okončanju "hemijskog masakra" u Siriji.

Agencija AP navodi da je Erdogan najavio da će sa ruskim predsednikom razgovarati telefonom kasnije tokom dana, dan nakon što je sa predsednikom SAD Donaldom Trampom razgovarao o Siriji.

Agencija navodi da iz reči koje je Erdogan uputio deluje kao da predsednik Turske kritikuje razmenu pretnji između SAD i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusije, pošto je kazao da je "duboko uznemiren zbog toga što određene zemlje koje se oslanjaju na sopstvenu vojnu moć pretvaraju Siriju u virtuelni teren za rvanje".

Navodi se da je Erdogan takođe poručio da otopljavanje odnosa Turske sa Rusijom i Iranom "nije alternativa" tradicionalnim odnosima sa Zapadom i da će se Ankara "boriti do kraja" protiv podrške Rusije sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, kao i protiv podrške SAD snagama sirijskih Kurda koje Turska smatra teroristima.

Erdogan je takođe rekaoi da njegova zemlja nema nameru da prekida saradnju s Rusijom, SAD ili Iranom zbog napetosti oko Sirije, prenela je ruska agencija Tas.

"Niko nema pravo da u Sredozemlju i u Siriji raspiruje požar vojnog i političkog sukoba. Turska nema nameru da napusti zajednički rad s našim saveznicima SAD, strateške odnose s Rusijom ili saradnju s Iranom", prenela je danas Erdoganove reči televizija NTV.

Prema Erdoganu, Ankara želi da "ostavi po strani teatralni nastup u Siriji i Iraku".

"Zbog tog regiona se skora budućnost sveta srela s ozbiljnom opasnošću", rekao je turski lider.

SAD i druge zapadne zemlje prete Siriji vojnom akcijom zbog navodnog napada hemijskim oružjem na grad Dumu u subotu. Vlada u Damasku odbacuje optužbe.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.