Erdogan: Poziv na vojni puč

Izvor: B92, 05.Apr.2021, 18:50

Erdogan: Poziv na vojni puč

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan ocenio je danas da je saopštenje bivših admirala prevazišlo slobodu izražavanja i da poziva na vojni puč.

Bivši admirali su dali podršku Konvenciji iz Montrea od pre 85 godina.

Ranije u toku dana Turska je pritvorila 10 admirala u penziji zbog potpisivanja izjave kojom podržavaju 85 godina staru konvenciju kojom su regulisani prolazi kroz Bosfor i Dardanele, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uhapšenima se na teret stavlja da su se urotili protiv ustavnog poretka, javio je Rojters.

Admirali su u nedelju kritikovali predlog da se Turska povuče iz međunarodnog sporazuma iz Montrea, postignutog 1936. godine, kojim je regulisan brodski saobraćaj kroz moreuze Bosfor i Dardaneli, koji povezuju Sredozemno more s Mramornim i Crnim morem.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj uporedio je izjavu admirala sa "zviždukanjem uplašene kukavice na groblju", a potpredsednik vladajuće stranke Pravde i razvoja Numan Kurtulus nazvao je potpisnike "zaljubljenicima u staru Tursku koji sebe vide iznad volje nacije", preneo je AP.

Brojni zvaničnici iz Ankare su rekli da je zajedničko saopštenje, koje je, osim admirala, potpisalo više od 100 bivših visokih članova ratne mornarice, direktan izazov za civilnu vladu i podseća na ranije vojne akcije.

U Turskoj je deo vojske 2016. godine pokušao da izvede državni udar protiv Erdogana, a tada je stradao veliki broj građana, a više od 1.000 ljudi je ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erdogan UHAPSIO 10 admirala u penziji zbog ugovora starog 85 godina! Turski predsednik: Prevazišli slobodu govora, ovo je VOJNI PUČ

Izvor: Blic, 05.Apr.2021

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan ocenio je danas da je saopštenje bivših admirala, koji su dali podršku Konvenciji iz Montrea od pre 85 godina, prevazišlo slobodu izražavanja i da poziva na vojni puč.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.