Erdogan: Nisu dozvolili da se okonča rat

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 22:22

Erdogan: Nisu dozvolili da se okonča rat

"Inicijative koje je Turska iznela u Istanbulu prošle godine za rešavanje sukoba između Rusije i Ukrajine naišle su na protivljenje lobista nastavka sukoba".

To je saopštio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle sastanka vlade.

"Sporazumi o žitu, razmena zarobljenika i drugi diplomatski napori koji su započeti Istanbulskim procesom, nažalost, naišli su na protivljenje ratnih lobista. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sa ovim lobiranjem se suočila i Turska. Da su istanbulske inicijative bile prihvaćene kao način da se okonča sukob, ne bi bilo toliko gubitaka i suza", rekao je on.

Erdogan je istakao da strane zainteresovane za nastavak neprijateljstava vrše pritisak na Tursku.

"Postali smo meta lobista rata zbog naše uravnotežene politike. Bili smo pod mnogo većim pritiskom onih kojima se to ne sviđa. Kao i uvek, koristili su opoziciju kao polugu pritiska", rekao je on.

Turski lider je istakao da će Ankara uprkos tome nastaviti svoje napore i dijalog sa Moskvom i Kijevom.

"Kao i do sada, ostajemo jedina zemlja koja istovremeno razgovara i sa Rusijom i Ukrajinom, vodi dijalog, sprovodi inicijative za rešavanje akutnih pitanja. Komuniciramo na nivou šefova država. Nadam se da ćemo nastaviti da sprovodimo tako uravnoteženu politiku u budućnosti", rekao je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.